Na hlavný obsah

Svet zažil najteplejší september v histórii meraní, ukazujú prvotné analýzy

Odchýlka od priemeru z rokov 1991 až 2020 bola skoro 0,9 stupňa.

Svet zažil najteplejší september v histórii meraní, ukazujú prvotné analýzy
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Priemerná globálna teplota bola v septembri ešte výraznejšie nad bežnými hodnotami z uplynulých desaťročí, ako tomu bolo v predchádzajúcich mesiacoch. Upozorňujú na to vedci s odvolaním sa na dlhodobé záznamy.

Podľa prvotných analýz japonskej meteorologickej služby bol predchádzajúci rekord pre daný mesiac prekonaný o 0,5 stupňa Celzia. Odchýlka od priemeru z rokov 1991 až 2020 bola skoro 0,9 stupňa.

Reakcie niektorých vedcov na pozorovaný extrém sú až neveriace. „Ťažko sa mi chápe, ako môže jeden rok o toľko poskočiť v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ uviedol pracovník fínskeho meteorologického ústavu Mika Rantanen, ktorý pracoval s dátami z európskej databázy ERA.

Americký klimatológ Zeke Hausfather zase po vyhodnotení japonských dát označil uplynulý mesiac za „absolútne neuveriteľne šialený“.

Podľa amerických médií údaje svedčia o tom, že globálne teploty boli v septembri o 1,7 stupňa Celzia nad priemerom pre daný mesiac v časoch pred industriálnou revolúciou. Zarážajúci je tiež odstup od predchádzajúceho mesačného maxima, keďže takéto meteorologické rekordy sa väčšinou prepisujú len o malý zlomok stupňa.

Rok 2023 bude najteplejším rokom v dejinách meraní

Spravodajský web Axios napísal, že je teraz takmer isté, že rok 2023 bude najteplejším rokom v dejinách meraní. Svet zažil leto plné teplotných rekordov, keď okrem iného vedci v júli pozorovali najteplejší mesiac od začiatku vedenia záznamov.

Priemerná celosvetová teplota bola v júli asi o 1,5 stupňa Celzia vyššia v porovnaní s predpriemyselnou érou, uvádza unijná agentúra Copernicus.

Nárast globálnych teplôt je podľa vedcov spôsobený spaľovaním fosílnych palív a ďalšími ľudskými činnosťami, ktoré posilňujú skleníkový efekt a otepľujú planétu.

Tento rok okrem toho teploty tlačí hore prírodný fenomén El Niňo, ktorý dočasne zohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete. Podľa Hausfathera tento jav stále silnie a pravdepodobne prinesie oteplenie aj v ďalších mesiacoch.

„To, čo pozorujeme tento rok, je naozaj niečo výnimočné. Oteplí sa dlhodobo, ale ten skokový nárast tento rok je alarmujúci,“ uviedol zase na sieti X český meteorológ Jáchym Brzezina.

Rekordne teplý september zažila aj Česká republika, kde boli teploty o 3,5 stupňa Celzia nad normálom z rokov 1981 až 2010. Podobne na tom boli aj ďalšie európske krajiny a teplotné rekordy pokračovali aj na začiatku tohto mesiaca. V utorok (3. 10.) namerali najvyššie októbrové teploty v dejinách v Rakúsku a v Poľsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet