Na hlavný obsah

Teplé počasie by malo pokračovať, najprv sa však ochladí, povedal klimatológ SHMÚ Pavol Faško

Všetko nasvedčuje tomu, že prichádza babie leto.

Teplé počasie by malo pokračovať, najprv sa však ochladí, povedal klimatológ SHMÚ Pavol Faško
Klimatológ SHMÚ Pavol Faško. Foto: RTVS

Štvrtkové (5. 10.) chladné ráno, ktoré na niektorých miestach sprevádzali aj prízemné mrazy, môžu byť podľa klimatológa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavla Faška náznakom prichádzajúceho babieho leta. Povedal to v relácii RTVS Aktuálne :24.

V najbližších dňoch by podľa neho malo teplé počasie pokračovať, aj keď s prestávkami. „Ochladenie nastane aj začiatkom budúceho týždňa, ale potom by sa malo opäť otepliť. Na najteplejších miestach Slovenska môže teplota dosahovať aj 25 stupňov Celzia, čo je u nás v októbri rarita,“ priblížil. Zásadný zlom v počasí by podľa neho nemal nastať.

Mimoriadne teplý september

Toto leto na Slovensku síce nebolo rekordne teplo, patrilo však k tým najteplejším. Klimatológovia zaznamenali mimoriadne teplý september.

„Zistili sme, že na najteplejších miestach Slovenska, bola v tohtoročnom septembri priemerná teplota vzduchu takmer 20 stupňov Celzia. Na bratislavskej Kolibe to bolo 19,9 stupňa Celzia, čo je o niečo málo cez štyri stupne viac ako je dlhodobý priemer na tejto meteorologickej stanici v období rokov 1991 až 2020,“ priblížil Faško.

Podmienené to podľa neho bolo predchádzajúcim letom nielen v Európe, ale aj vo svete. „Mimoriadne teplé až horúce počasie bolo v juhozápadnej Európe od jari až do súčasnosti, obdobie dlhé pol roka,“ dodal.

Ďalšou príčinou mimoriadne teplého deviateho mesiaca roku bolo, že na počasie na Slovensku najviac vplývali tlakové výše práve v septembri. Podľa Faška to bolo zárukou prevládania slnečného počasia.

Horúčavy však v lete na obdobie dvoch týždňov vystriedalo výrazné ochladenie. „Zvykne sa u nás v lete ochladzovať, ale toto ochladenie trvalo veľmi dlho. Približne dva týždne. A potom ho vystriedala pomerne výrazná vlna horúčav,“ povedal Faško. Je to podľa neho typické najmä pre obdobie poznačené klimatickou zmenou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko