Na hlavný obsah

Tour de France zažije veľkú zmenu. Preteky prvýkrát v histórii vyvrcholia mimo Champs Elysees

Rozhodnutie ovplyvnili prípravy Paríža na olympijské hry.

Tour de France zažije veľkú zmenu. Preteky prvýkrát v histórii vyvrcholia mimo Champs Elysees
Belgičan Jordi Meeus víťazom záverečnej etapy na Tour de France 2023. Foto: TASR/AP

Prezident organizácie ASO Christian Prudhomme odhalil v stredu (25. 10.) trasu budúcoročnej Tour de France. Tá sa začne premiérovo v Taliansku, konkrétne vo Florencii a prvýkrát v histórii vyvrcholí namiesto Champs Elysees na francúzskej riviére.

Cyklisti sa na začiatku Tour presunú z talianskeho vnútrozemia na pobrežie Jadranského mora. Následne zamieria do Francúzska krížom cez Alpy, kde ich čakajú celkovo štyri vysokohorské dojazdy.

Najvyšší bude vo výške 2802 m.n.m a príde k nemu v devätnástej etape. Pelotón sa vráti do Álp po prechode regiónom Champagne, Pyrenejami a juhom Francúzska. Záverečná etapa bude na rozdiel od predošlých ročníkov súťažná – tvorí ju 34 kilometrov dlhá horská časovka z Monaka do Nice.

„Je náročné nahradiť Paríž. Lepšiu scenériu ako v časovke z oslnivého Monaka do Nice sme nemohli ponúknuť,“ citovala Prudhomma agentúra AFP.

Preteky majú celkovo 3492 kilometrov, odštartujú 29. júna a vyvrcholia 21. júla. Ich súčasťou je 21 etáp, z ktorých sú dve časovky a sedem horských. Rozhodnutie presunúť cieľ „Starej dámy“ prišiel v dôsledku príprav hlavného mesta na olympijské hry, ktoré sa začnú 26. júla. Titul obhajuje Dán Jonas Vingegaard z tímu Jumbo-Visma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport