Na hlavný obsah

UEFA rozhodla o osude nedohraného zápasu medzi Belgickom a Švédskom

Duel predčasne ukončili po prvom polčase za stavu 1:1.

UEFA rozhodla o osude nedohraného zápasu medzi Belgickom a Švédskom
Na snímke hráči Belgicka počas minúty ticha na pmiatku obetí na Blízkom východe pred zápasom F-skupiny kvalifikácie ME 2024 vo futbale Belgicko - Švédsko v Bruseli. Foto: TASR/AP

Polčasový výsledok pondelkového (16. 10.) zápasu kvalifikácie o postup na ME 2024 medzi Belgickom a Švédskom (1:1) zostane v platnosti a duel sa už nebude dohrávať. Rozhodla o tom Európska futbalová únia (UEFA) a potvrdila na svojom webe. Zápas predčasne ukončili po prvom polčase za stavu 1:1 pre teroristický čin v uliciach Bruselu, počas ktorého zomreli dvaja fanúšikovia Švédska.

Národné federácie Belgicka a Švédska požiadali UEFA, aby výsledok v čase prerušenia zápasu zostal v platnosti. „Belgická a švédska futbalová federácia sú s rozhodnutím spokojné,“ uviedli vo vyhlásení Belgičania. UEFA podotkla, že „výsledok tohto zápasu nemá vplyv na vývoj v kvalifikačnej F-skupine“, priamy postup z nej si už zabezpečili Belgičania a Rakúšania.

„Futbal by mal byť oslavou, ale v pondelok večer zbabelý čin rozhodol inak. V takej chvíli, keď je zasiahnuté srdce futbalovej rodiny, sú športové výsledky vedľajšie,“ povedal dočasný šéf Belgickej futbalovej asociácie Manu Leroy. „Teší nás, že UEFA dospela k rozhodnutiu a že rozhodnutie je v súlade s tým, čo si želali obe federácie. Športové záležitosti sú však druhoradé, myslíme na obete a ich rodiny,“ dodal jeho švédsky kolega Haakan Sjöstrand.

Oboch Švédov tesne pred spomenutým súbojom zastrelil ich Tunisan. Ten bol v krajine nelegálne a v minulosti dokonca vo Švédsku pobudol istý čas za mrežami. Páchateľ streľbou z automatickej zbrane zavraždil dve osoby, jedna z nich mala na sebe dres reprezentácie Švédska.

Strelec bol na skútri, mal na sebe reflexnú vestu a bielu prilbu. Z miesta činu následne ušiel a belgická polícia bezprostredne ihneď začala pátranie po páchateľovi. Ešte v noci bezpečnostné zložky vypátrali a postrelili, muž zraneniam neskôr podľahol v nemocnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport