Na hlavný obsah

Ukrajina čelí zlému počasiu, v silnom vetre zahynuli tri osoby

Niektoré oblasti navyše nemajú elektrinu.

Ukrajina čelí zlému počasiu, v silnom vetre zahynuli tri osoby
Snímka z Kyjeva 28. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Traja ľudia zahynuli počas silného vetra v zlom počasí na Ukrajine, ktorú trápi vojna a kde sú po ruských útokoch na energetickú sústavu tisíce ľudí bez elektriny. Informovali o tom v sobotu (28. 10.) ukrajinskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Búrky, dážď a silný vietor prišli v čase, keď na Ukrajine rastú obavy z blížiacej sa zimy. Rusko útočí na jej energetickú sústavu a invázia trvá už 20 mesiacov. „Zlé počasie si vyžiadalo životy troch ľudí – dvoch v Kyjeve a jedného v Kyjevskej oblasti,“ napísal na sociálnych sieťach zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba.

„Niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia,“ dodal. Kuleba tiež informoval, že bez elektriny je približne 300-tisíc ľudí v 14 oblastiach Ukrajiny. Najhoršie je podľa neho zasiahnutá západná Chmeľnycká oblasť.

Počas vlaňajšej zimy ruské sily opakovane útočili na ukrajinskú energetickú sústavu, takže milióny ľudí ostávali dlhé obdobia bez elektriny, vykurovania a vody. Kyjev už obyvateľov varoval, že Ukrajina bude zrejme aj túto zimu čeliť intenzívnym ruským útokom, predovšetkým na energetickú sieť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet