Na hlavný obsah

Útok dronov na vojenskú akadémiu v Sýrii neprežilo najmenej 100 ľudí, tamojšia vláda ho pripisuje teroristickým organizáciám

Akadémia sa nachádza v Homse.

Najmenej 100 ľudí zomrelo a ďalších asi 125 bolo zranených pri štvrtkovom (5. 10.) dronovom útoku na vojenskú akadémiu v Homse v západnej Sýrii. Informovalo o tom Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR) pôsobiace v Británii, píše agentúra AFP. Vo vojenskej akadémii sa konalo slávnostné povyšovanie dôstojníkov.

Medzi mŕtvymi sú vojaci aj civilisti, uviedla SOHR, ktorá sa opiera o informácie od aktivistov priamo v Sýrii. Na mieste boli podľa organizácie velitelia sýrskej armády a vysoko postavení predstavitelia ministerstva vnútra. Sýrska vláda útok pripisuje „teroristickým organizáciám“ a armáda sľúbila, že naň „tvrdo a rozhodne odpovie“. Štátna televízia podľa agentúry AP informovala, že v Sýrii bude od piatka (6. 10.) trojdňový smútok.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsky bezpečnostný zdroj uviedla, že na slávnosti bol sýrsky minister obrany, no niekoľko minút pred útokom odišiel. „Po obrade išli ľudia na nádvorie a explodovali výbušniny. Nevieme, kde sa vzali, všade ležali telá, „opísal muž, ktorý pomáhal vojenskú akadémiu na štvrtkovú slávnostnú príležitosť vyzdobiť.

K zodpovednosti za útok sa nikto zatiaľ neprihlásil, píše AFP. Ozbrojené drony niekedy využívajú džihádistické skupiny, ktoré ovládajú časť sýrskeho územia. Vládne jednotky znovu získali úplnú kontrolu nad Homsom v máji 2017. Homs bol po povstaní z roku 2011 proti vláde prezidenta Bašára Asada baštou síl proti režimu.

Po dronovom útoku vládne jednotky ostreľovali dediny v provincii Idlib na severozápade krajiny, ktorú ovládajú povstalci.

Viaceré oblasti sa stali terčmi útokov

Terčom útokov sa stala aj oblasť na severovýchode krajiny kontrolovaná Kurdmi. Séria úderov, za ktorými bolo podľa zástupcu miestnych Kurdov Turecko, si vyžiadala sedem životov. „Pri náletoch bolo zabitých sedem robotníkov,“ uviedol vo štvrtok hovorca Kurdy vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Farhád Šámí.

Turecký minister obrany Yaşar Güler vo štvrtok podľa vyhlásenia tureckého ministerstva obrany hovoril so svojím irackým náprotivkom o možných spoločných krokoch v boji proti terorizmu a zabezpečení hraníc.

Cez víkend boli pri samovražednom atentáte v Ankare zranení dvaja policajti. Prihlásila sa k nemu Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu. Podľa Ankary útočníci pochádzali zo Sýrie.

Nepokojný je aj severozápad Sýrie, ktorý ovládajú protivládni vzbúrenci. Sýrska vláda tam vo štvrtok podľa agentúry AP ostreľovala jednu z dedín a zabila piatich civilistov.

Agentúry s odvolaním sa na nemenované americké zdroje informujú, že americké stíhacie lietadlo F-16 dnes zostrelil turecký dron, ktorý sa príliš priblížil k americkým vojakom rozmiestneným na základni pri meste Hasaká v severovýchodnej Sýrii.

Turecké bezpilotné lietadlo podľa Američanov letelo „nebezpečne“ a „nesynchronizovane“. Agentúra AP pripomína, že armády Spojených štátov a Turecka, spojencov v NATO, bežne svoje vzdušné manévre úzko koordinujú. USA majú v Sýrii asi 900 vojakov, ktorí podnikajú operácie proti ozbrojencom z teroristickej organizácie Islamský štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet