Na hlavný obsah

V Šali má každá škola svojho policajta. Riaditelia tak chcú bojovať proti prejavom násilia medzi žiakmi

Od spolupráce s políciou si sľubujú najmä účinnú prevenciu.

V Šali má každá škola svojho policajta. Riaditelia tak chcú bojovať proti prejavom násilia medzi žiakmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Každá základná škola v Šali má prideleného svojho policajta. Radnica sa pre tento krok rozhodla po porade s ich riaditeľmi, ktorí ju upozornili na prejavy násilia medzi žiakmi. Od spolupráce s políciou si sľubujú najmä účinnú prevenciu.

Bitka žiakov mimo školy, ktorú jeden z nich zverejnil na sociálnej sieti, nôž a boxer, vo vaku siedmaka, ktorý neskôr zbil spolužiačku. To všetko viedlo riaditeľa základnej školy na Hollého ulici v Šali, aby zavolal na políciu.

Spolupráci šalianskej mestskej polície a škôl sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Zavolal som mamičke poškodeného dievčatka, nech podá trestné oznámenie. Vysvetlil som policajtom, že deň predtým som uňho našiel tieto veci. Pre mňa je bezpečnosť detí na mojej škole tá najväčšia priorita,“ priblížil riaditeľ ZŠ na Hollého ulici v Šali Gabriel Vrba.

Šalianska radnica reagovala dohodou riaditeľov všetkých šiestich mestských základných škôl so zástupcami štátnej a mestskej polície, úradu práce a preventistov. Každá škola bude mať svojho prideleného policajta.

„Sľubujem si to, že aspoň počas vyučovania a počas prestávok nebudú konflikty,“ povedal podpredseda Komisie bezpečnosti na Mestskom úrade Šaľa Marián Šperka.

Každá škola bude mať svojho policajta

Nové opatrenie v praxi znamená, že školy budú môcť v prípade problému zatelefonovať konkrétnemu štátnemu alebo mestskému policajtovi, a čím skôr ho riešiť.

„Už po tej porade som mal priamo číslo na kolegu, ktorý nám má byť daný ako preventista. Tak hneď som mu volal. Prišli jeho kolegovia a hneď sa veci riešili,“ dodal riaditeľ Vrba.

„Treba brať do úvahy aj to, že ten policajt nie je k dispozícii 24 hodín. Ale je to vec, ktorá je pozitívna, že konkrétna osoba sa venuje konkrétnej škole,“ uviedol zástupca náčelníka mestskej polície v Šali Miroslav Martinček.

„Získané informácie budú vyhodnocovať a v prípade potreby ich bezodkladne predkladať príslušnému nadriadenému,“ dodala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Nitre Viktória Borloková.

Zhruba pred rokom verejnosť vystrašil ôsmak v Mníšku nad Hnilcom, ktorý si priniesol do školy sekeru. V útoku na spolužiakov a pedagógov mu zabránila učiteľka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny