Na hlavný obsah

Valášek v RTVS: Na rozdieloch medzi PS a KDH pracujeme. Nenarazili sme na nič, čo by malo byť prekážkou vzniku štvorkoalície

Vôľa na kompromisy podľa Valáška existuje.

Valášek v RTVS: Na rozdieloch medzi PS a KDH pracujeme. Nenarazili sme na nič, čo by malo byť prekážkou vzniku štvorkoalície
Podpredseda hnutia PS Tomáš Valášek a člen predsedníctva hnutia OĽANO a priatelia Roman Mikulec. Foto: RTVS

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy sa stretli podpredseda hnutia Progresívne Slovensko Tomáš Valášek a člen predsedníctva hnutia OĽANO a priatelia Roman Mikulec. Diskutovali o povolebnom vývoji, prioritách či o dôvodoch, pre ktoré vo voľbách zvíťazil Smer-SD Roberta Fica.

„Dôvodom, prečo tu sedíme v situácii, že máme na výber medzi kompromisom s Hlasom, alebo tou druhou možnosťou, že k moci príde Robert Fico, ministrom vnútra bude Robert Kaliňák a minstrom školstva bude niekto ako Štefan Kuffa, tým dôvodom je OĽANO,“ vyjadril sa Valášek. Doplnil, že hnutie vnieslo do politiky osočovanie, vulgaritu a pomsychtivosť. Podľa Valáška bol Robert Fico politickou mŕtvolou, ale uspel vďaka „bačovaniu“ OĽANO.

Pozrite si celú reláciu Sobotné dialógy s Valáškom a Mikulcom:

Mikulec zásadne odmieta, že zodpovednosť za to, že vo voľbách zvíťazil Smer-SD, by malo niesť len OĽANO. Vyjadril sa aj k tomu, ako vníma alternatívy v povolebnom vývoji na Slovensku. „To, čo sme povedali voličom, na tom aj trváme. Pre nás Smer rovná sa Hlas alebo Hlas rovná sa Smer a nemá zmysel, aby sme vyjednávali s mafiánmi,“ zdôraznil Mikulec. Exminister však vidí rozdiel medzi trojkoalíciou Smeru, Hlasu a SNS alebo možnou štvorkoalíciou bez Smeru.

V rokovaniach o novej vládnej koalícii, ktoré sa zatiaľ udiali, nenarazilo Progresívne Slovensko na nič, čo by malo byť prekážkou vzniku štvorkoalície, priblížil Valášek s tým, že s potenciálnymi partnermi sa nevyhýbali ani „ťažkým témam“. Povedal, že zo všetkých troch strán, s ktorými vedie PS dialóg, existuje vôľa na kompromisy. „Inak by sme sa v tomto momente o štvorkoalícii už nebavili,“ vyhlásil.

„To, že sme tam, kde sme a môžem konštatovať, že sme nenarazili na žiadne neprekonateľné prekážky, nie je tým, že by sme sedeli na zadku. Toto je tvrdo odpracované,“ priblížil Valášek. „Doslova každý boží deň sedíme s niekým z troch strán, ktoré by mohli byť potenciálnou súčasťou štvorkoalície,“ povedal.

Citlivé témy

V súvislosti s možnou spoluprácou KDH a PS sa vynára viacero otázok, pričom Kresťanskodemokratické hnutie už predtým naznačilo „červené čiary“ a označilo niektoré prvky programu progresívcov za „extrémistické“.

Valášek zdôraznil, že konverzácie s KDH o citlivých témach prebiehajú „doslova od prvého momentu, ešte pred voľbami“. Valášek priznal, že strany KDH a PS si nie sú blízke a majú medzi sebou „obrovské názorové rozdiely“. Rozhodujúce je, že KDH progresívci vnímajú ako súčasť demokratického spektra. „Na tých rozdieloch, ktoré medzi nami sú, pracujeme,“ prezradil.

Mikulec potvrdil, že OĽANO má v úmysle stať sa konštruktívnou, ale zároveň veľmi tvrdou opozíciou. Zdôraznil, že prioritou je zachovanie právneho štátu. To by malo mať podľa Mikulca prednosť aj pred hodnotovými témami. Ficovi ide podľa Mikulca práve o nabúranie právneho štátu a zavedenie systému „jeho ľudí“. Valášek zdôraznil, že právny štát je prioritou aj pre PS, ale ľudskoprávne otázky progresívci nepovažujú za okrajové.

Téme sme sa venovali aj vo večerných správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko