Na hlavný obsah

Veľvyslanci NATO sú znepokojení stretnutím V. Orbána s V. Putinom

Maďarsko zastáva zmierlivejší postoj k Rusku.

Veľvyslanci NATO sú znepokojení stretnutím V. Orbána s V. Putinom
Zľava maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Utorková (17. 10.) schôdzka maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je „veľmi znepokojivá“, zhodli sa vo štvrtok (19. 10.) podľa agentúry AFP na spoločnej schôdzke veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie v Budapešti.

Je znepokojujúce, že sa Maďarsko rozhodlo spolupracovať s Kremľom v čase ruskej vojny proti Ukrajine, vyhlásil americký veľvyslanec David Pressman, ktorý rokovania zvolal.

Putin a Orbán sa tento týždeň v Pekingu zúčastnili na dvojdňovom summite k projektu takzvaného nového Hodvábneho chodníka, ktorý má podľa Číny zlepšiť obchodné prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou.

Putin pri stretnutí s Orbánom vyjadril spokojnosť s úrovňou vzťahov medzi Moskvou a Budapešťou. Štátnici spolu hovorili tvárou v tvár naposledy 1. februára 2022, teda tri týždne pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

Na schôdzi bol prítomný aj predstaviteľ Švédska

Hodnotenie stretnutia Putin-Orbán bolo hlavnou témou štvrtkovej schôdzky veľvyslancov, na ktorú bol prizvaný tiež predstaviteľ Švédska, uviedla AFP. Škandinávska krajina o vstup do NATO požiadala po napadnutí Ukrajiny ruskou armádou vlani vo februári. Pripojenie Švédska k NATO však blokuje Maďarsko a Turecko.

„Všetci sme znepokojení, že sa maďarský premiér stretol s prezidentom Putinom, zatiaľ čo Rusko vedie útočnú vojnu proti Ukrajine,“ uviedol Pressman. „Je znepokojujúce, že sa Maďarsko rozhodlo spolupracovať s Kremľom týmto spôsobom,“ dodal americký diplomat.

Pozastavil sa tiež nad skutočnosťou, že Orbán sa vyhol slovu vojna a hovoril o „vojenskej operácii“, čím kopíruje rétoriku Moskvy. „O naše obavy o bezpečnosť sa podelíme so spojencami,“ uviedol Pressman.

Pressman sa k schôdzke už v utorok vyjadril na sieti X. Na jeho kritiku Orbán reagoval slovami, že „nie je na americkom veľvyslancovi, aby určoval maďarskú zahraničnú politiku“.

Maďarsko je členom Európskej únie aj NATO a schválilo všetky únijné sankcie zavedené proti Moskve. Budapešť sa ale niektoré opatrenia snaží zmierniť a voči Rusku zastáva zmierlivejší postoj, podotýka AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet