Na hlavný obsah

VIDEO: Hurikán Otis napáchal v Acapulcu rozsiahle škody. Koľko životov si vyžiadal, zatiaľ nie je jasné

Ide o hurikán najvyššej piatej kategórie.

Počet obetí hurikánu najvyššej kategórie Otis, ktorý v stredu (25. 10.) ráno zasiahol mexické mesto Acapulco, je stále nejasný. S mestom podľa vyjadrenia prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora chýba spojenie, informovala vo štvrtok (26. 10.) agentúra AFP.

Prezident sa snažil s veľkými ťažkosťami dostať do mesta po pozemných komunikáciách a časť cesty musel podľa agentúr uraziť peši. Zábery z miesta i svedectva ukazujú rozsiahle škody na majetku.

Na Acapulco, ktoré je populárnou turistickou destináciou na juhozápadnom pobreží Mexika, udrel hurikán Otis v stredu ráno SELČ. Spočiatku išlo o hurikán piatej, teda najvyššej kategórie. Búrka potom následne zoslabla. Na piatu kategóriu hurikán zosilnel v relatívne krátkom čase, čo prekvapilo meteorológov a úrady.

„Nemáme zatiaľ žiadne informácie,“ uviedol o počte možných obetí prezident López Obrador. Podľa neho sú informačné kanály s mestom prerušené. Prácu úradov na mieste navyše sťažujú výpadky elektrického prúdu a telefonického spojenia

Vojakom chýba technika

Podľa agentúr sa prezident a viacerí ministri snažili v stredu dostať do mesta vozidlá, čo im sťažili mnohé zosuvy pôdy. V niektorých častiach musel podľa agentúry AFP prezident pešo a podľa agentúry AP nie je ani úplne jasné, či López Obrador do Acapulka skutočne dorazil. Do hlavného mesta sa potom prezident vrátil vrtuľníkom.

V Acapulku a okolí je podľa agentúry AP niekoľko tisíc vojakov, ktorým však chýbajú stroje na odpratávanie bahna a škôd. Vyslanie techniky do oblasti sľúbil prezident. „Armáda priváža stroje, komunikačné zariadenia a dopravné prostriedky a pokúsime sa otvoriť, čo najrýchlejšie, diaľnicu (medzi hlavným mestom a Acapulkom),“ uviedol prezident.

Snímky na sociálnych sieťach podľa agentúry Reuters ukazujú rozsiahle škody na budovách a hoteloch a ulice čiastočne zaplavené bahnom. Acapulco, kde žije na 900.000 ľudí, aj celý štát Guerrero zaznamenávajú rozsiahle výpadky prúdu. Mimo prevádzky sú v Acapulku civilné aj vojenské letiská. Školy sú dnes v oblasti zatvorené.

Miestni predstavitelia vyjadrili obavy, že hurikán Otis spôsobí v oblasti podobné škody ako hurikán Pauline, kvôli ktorému v roku 1997 zomrelo v oblasti vyše 300 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet