Na hlavný obsah

Vo svete stúpa počet vysídlencov v dôsledku vojen, násilia či prenasledovania. Väčšina z nich pochádza z troch krajín

OSN odhaduje, že ich počet pravdepodobne prekročil 114 miliónov.

Vo svete stúpa počet vysídlencov v dôsledku vojen, násilia či prenasledovania. Väčšina z nich pochádza z troch krajín
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo svete je teraz rekordných 114 miliónov vysídlencov, ktorí boli nútení opustiť svoj domov v dôsledku vojen, násilia či prenasledovania. Informoval o tom v stredu (25. 10.) Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

„Počet utečencov pred vojnou, prenasledovaním, násilím a porušovaním ľudských práv na konci septembra vo svete pravdepodobne prekročil 114 miliónov,“ uviedol UNHCR vo svojom oznámení.

V prvom polroku tohto roka bolo nútené opúšťanie domovov spôsobené hlavne konfliktmi na Ukrajine, v Sudáne, Mjanmarsku a Demokratickej republike Kongo. Ale tiež pretrvávajúcou humanitárnou krízou v Afganistane a zmesou sucha, povodní a nebezpečenstva v Somálsku.

Viac ako polovica vysídlencov bola nútených prekročiť hranicu svojej krajiny, spresnil UNHCR. Na tri krajiny – Afganistan, Sýriu a Ukrajinu – pripadá takmer tretina všetkých vysídlencov vo svete.

„Pozornosť sveta sa teraz právom sústredí na humanitárnu katastrofu v Gaze. Ale globálne sa šíri alebo eskaluje príliš veľa konfliktov, ktoré ničia nevinné životy a vykorisťujú obyvateľstvo,“ upozornil šéf UNHCR Filippo Grandi.

UNHCR vo svojej správe, zhromažďujúcej údaje za prvú polovicu roka 2023, odhaduje počet vysídlených ľudí na celom svete k polovici júna na 110 miliónov. To je o 1,6 milióna viac ako v rovnakom období roka 2022. Číslo sa podľa OSN počas nasledujúcich troch mesiacov ďalej zvýšilo a na konci septembra dosiahlo 114 miliónov.

Odhad ešte nezohľadňuje zhruba 1,4 milióna Palestínčanov vysídlených podľa OSN v Pásme Gazy po 7. októbri. Teda od začiatku vojny medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet