Na hlavný obsah

Voľby zrejme nezlepšia vzťahy medzi Varšavou a Moskvou. Poliaci nás nemajú radi, ozýva sa z Kremľa

Varšava je v súčasnosti jedným z kľúčových spojencov Kyjeva proti Moskve.

Voľby zrejme nezlepšia vzťahy medzi Varšavou a Moskvou. Poliaci nás nemajú radi, ozýva sa z Kremľa
Ilustračný obrázok - Pohľad na Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výsledky poľských parlamentných volieb, podľa ktorých parlamentnú väčšinu získali proeurópske opozičné strany, pravdepodobne nezlepšia napäté vzťahy medzi Varšavou a Moskvou. V utorok to uviedol Kremeľ, informovala agentúra AFP.

Vzťahy medzi Ruskom a Poľskom boli v minulosti napäté, ešte väčšmi sa zhoršili po februári minulého roka, keď Rusko vojensky zaútočilo na Kyjev.

„Úprimne povedané, v súčasnosti je to nepravdepodobné,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či by výsledky volieb mohli zmeniť bilaterálne vzťahy. „Neexistuje žiadna časť poľského establišmentu, ktorá by otvorene alebo dokonca skryto naznačovala potrebu obnoviť vzťahy s Ruskom,“ povedal.

„Faktom zostáva, že Poliaci nás nemajú radi, nie sú k nám priateľskí, zaujímajú veľmi nepriateľský postoj ku všetkým otázkam, ktoré sa nás týkajú. Nepáči sa nám to. Je absurdné, že dva susedné štáty sú voči sebe takto nepriateľsky naladené“, dodal.

Varšava je jedným zo spojencov Kyjeva

Poľsko a Rusko majú krátke spoločné hranice pozdĺž ruskej exklávy Kaliningrad. Oba národy majú už stáročia napäté vzťahy pre imperiálnu ruskú politiku. Varšava v súčasnosti jedným z kľúčových spojencov Kyjeva proti Moskve. Poľsko tiež prijalo viac ako milión ukrajinských utečencov pred ruskou vojenskou agresiou.

V nedeľňajších parlamentných voľbách zvíťazila so ziskom 35,4 percenta hlasov vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Druhá skončila hlavná opozičná strana – liberálna Občianska koalícia (KO) vedená Donaldom Tuskom s 30,7 percentami hlasov.

Do poľského Sejmu sa dostali ešte Tretia cesta (TD) s podporou 14,4 percenta voličov, Ľavica 8,6 percenta hlasov a ultrapravicová Konfederácia 7,2 percenta hlasov.

Konečné výsledky volieb potvrdzujú, že PiS prišla o väčšinu v parlamente a zároveň otvárajú cestu k vytvoreniu vlády pre liberálnu proeurópsku opozíciu.

Poľský prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, uviedol, že poverenie zostaviť vládu udelí najskôr víťaznej strane. Pre PiS však bude ťažké nájsť spojencov a väčšinu v 460-člennom Sejme nebude mať ani v koalícii s Konfederáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet