Na hlavný obsah

Mohla by sa naplniť nočná mora V. Orbána: Maďarské médiá reagujú na poľské voľby

Orbánovi hrozí strata spojenca.

Mohla by sa naplniť nočná mora V. Orbána: Maďarské médiá reagujú na poľské voľby
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Nástupom poľskej opozície na čele s Donaldom Tuskom by sa mohla naplniť nočná mora Viktora Orbána. Maďarský premiér môže stratiť svojho najbližšieho spojenca na európskej scéne. To je hlavná myšlienka ohlasov na poľské voľby z maďarskej strany.

Náhľady na Ukrajinu spôsobili isté vzďaľovanie medzi Budapešťou a Varšavou. Z posledných rokov však na európskej scéne zostane v pamäti maďarsko-poľský zosúladený vzdor, v rámci ktorého často spoločne vetovali rôzne rozhodnutia v Európskej rade.

Informácie o pohľade maďarských médií na výsledok poľských parlamentných volieb priniesol spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Maďarské médiá teraz vyzdvihujú, že čoskoro môže zostať premiér Orbán sám, a teda aj v oveľa slabšej pozícii. Politická špička, premiér i minister zahraničných vecí, je teraz v Číne, zatiaľ sa nevyjadrili.

Vládne médiá ale vykresľujú pochmúrny obraz dvojstranných vzťahov aj z hľadiska existencie Vyšehradskej skupiny. V bruselských sporoch vidia maďarskú vládu zraniteľnejšiu. Denník Magyar Nemzet už vidí za Donaldom Tuskom sorosovské úklady.

Maďarské reakcie zatiaľ nie sú celkom otvorené, o možnom vývoji hovoria rezervovane, no všetky naznačujú, že dvojica Tusk-Orbán bude ako kosa na kameň.

Tusk v minulosti podporil vylúčenie Fideszu z Európskej ľudovej strany, orbánovskú neliberálnu demokraciu nazýval degenerovanou demokraciou, a pred vlaňajšími maďarskými parlamentnými voľbami hosťoval na opozičnom zhromaždení a vyzval Maďarov, aby vymenili „najputinovskejšiu vládu Európy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet