Na hlavný obsah

Ženy stále zarábajú menej ako muži. Na Slovensku sa rozdiel medzi platmi blíži k 17 percentám

Podľa odborníkov sa však situácia postupne mení.

Ženy stále zarábajú menej ako muži. Na Slovensku sa rozdiel medzi platmi blíži k 17 percentám
Ilustračná snímka pracujúcich ľudí. Foto: RTVS

Ženy v Európskej únii zarábajú v priemere o 13 percent menej ako muži. Ide o európsky priemer, čísla za jednotlivé štáty sú rôzne. Na Slovensku je to viac ako 16,5 percenta. V rámci Týždňa rodovej rovnosti sa o rozdieloch v platoch hovorí nielen u nás, ale aj na pôde Európskej únie. Podľa odborníkov sa situácia postupne mení.

Prvý zákon o tom, že by ženy a muži mali dostať na rovnakej pozícii rovnaký plat, začal platiť už v roku 1945. Doteraz sa rozdiely úplne nezotreli. Platovú rovnosť u nás garantuje Zákonník práce či zákon proti diskriminácii.

Odborníci si však myslia, že pri pýtaní si vyššieho platu sa na ne často neodvolávame. „Tu nám chýbajú isté zručnosti a možno aj nejaké vzory, lebo sme nevideli naše matky a naše staré matky vyjednávať o plate. V tom čase sa to tak nerobilo,“ povedala projektová manažérka OZ Akčné ženy Elena Bročková.

„Niektoré výskumy hovoria, že aj ženy, ktoré vyjednávajú svoju vyššiu mzdu alebo nejakú svoju pozíciu, tak častokrát sú menej úspešné ako muži,“ dodala výskumníčka Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Barbora Holubová.

Rozdielu v odmeňovaní mužov a žien sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Personalistka Zuzana Kaňuchová si však myslí, že situácia na pohovoroch sa zlepšuje. Uchádzači o zamestnanie si zistia platy v danej pozícii a podľa toho si ich aj pýtajú. Bez ohľadu na to, či sú muži, alebo ženy. No nájdu sa aj výnimky.

„Ale skôr to súvisí s tým, že ženy prichádzajú z materskej alebo z rodičovskej. Tým pádom medzi tým firma v mnohom vyrástla, a tým pádom majú ženy tendenciu sa podceňovať,“ uviedla personalistka spoločnosti Profesia Zuzana Kaňuchová.

Nová európska smernica

Kým v Európskej únii zarábajú muži približne o trinásť percent viac, u nás je to takmer o sedemnásť percent. Európska únia preto nedávno prijala aj smernicu o platovej transparentnosti.

„Firmy budú mať povinnosť zverejňovať platy na rovnakých pozíciách pre mužov a ženy. A ak firma rozdiel prekročí o viac ako päť percent, tak bude môcť byť pokutovaná,“ priblížila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. Legislatívu sme však zatiaľ neprevzali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika