Na hlavný obsah

Zo skládky odpadu v Liptovskom Mikuláši uniká kontaminovaná voda. Mesto ju musí nanovo zakryť

Mesto zaplatí o státisíce eur viac.

Zo skládky odpadu v Liptovskom Mikuláši uniká kontaminovaná voda. Mesto ju musí nanovo zakryť
Skládka odpadu v Liptovskom Mikuláši. Foto: RTVS

Pôvodné uzatvorenie skládky odpadu v Liptovskom Mikuláši spred takmer desiatich rokov má ďalšie nedostatky. Potvrdili to práce v teréne pri jej znovuzakrývaní. Mesto zaplatí o státisíce eur viac. Zo skládky stále uniká kontaminovaná voda.

Skládku odpadu v Liptovskom Mikuláši museli uzavrieť ešte v roku 2014. Postarať sa o to mali mestské verejnoprospešné služby. Práce však urobili v rozpore s projektom a stavebným povolením.

„Dôsledkom chýbajúcich materiálov dochádza k tvorbe kontaminovaných vôd, ktoré musíme dávať prečisťovať. Stojí to strašne veľa peňazí ročne,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Mesto si preto ešte v lete zobralo dvojmiliónový úver z environmentálneho fondu, aby skládku uzatvorili nanovo. Vysúťažená firma začala s prácami. Novými tesniacimi a drenážnymi vrstvami mali zabezpečiť, aby kontaminovaná voda neunikala. Projekt počítal s využitím pôvodnej zeminy na zásyp.

„Keďže zemina, ktorá sa mala použiť na spätný zásyp, nie je vhodná, obsahuje rôzny stavebný materiál, nežiaduce ostré predmety. Budeme ju teda musieť upraviť, vytriediť na to, aby sa opätovne využila. Vznikne nejaký odpad, ktorý treba nahradiť novou zeminou,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Špeciálne cestné práce SLOVKOREKT Pavol Baláž.

Uzatvorenie sa predraží

Uzatvorené skládky musia mať tiež funkčný odvod nebezpečných plynov. Tie vznikajú pri hnilobnom procese. Ide napríklad o vysoko výbušný metán.

„Projekt predpokladal, že drenážne vrstvy na odvod plynu sa zrealizovali a fungujú. My sme však odhalili miesta, kde sa plynová drenáž vôbec nenachádza,“ dodal Baláž.

Zhotoviteľ ani mesto s tým nepočítali. Bude to mať vplyv na termín dokončenia a taktiež na náklady, ktoré môžu narásť o stovky tisíc eur.

„Úver je vo vyššej hodnote, ako sa vysúťažilo. Čiže nejaký priestor je, ja neviem ako tam vypočítajú zvýšené náklady, ale dúfam, že to bude stačiť na to, aby sme povedzme dočerpali úver v celku,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša.

Uzatvorenie skládky nariadila Slovenská inšpekcia životného prostredia. Jej priebeh pravidelne kontrolujú. „Inšpektori môžu v prípade preukázania poškodzovania životného prostredia prevádzkovateľovi nariadiť nápravne opatrenia a uložiť sankciu,“ vysvetlil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko