Na hlavný obsah

Arménsko tvrdí, že odhalilo prípravy na teroristický útok. Podozrivých identifikovali len pomocou iniciálok

Podozrivé osoby plánovali útoky na civilistov aj vládne budovy.

Arménsko tvrdí, že odhalilo prípravy na teroristický útok. Podozrivých identifikovali len pomocou iniciálok
Ilustračná snímka - Katedrála v Jerevane, Arménsko. Foto: Pexels

Arménsko vo štvrtok (2.11.) uviedlo, že zmarilo sprisahanie, v rámci ktorého plánovalo päť podozrivých osôb odpálenie výbušnín, útoky na civilistov a obsadenie vládnych budov. Informuje o tom agentúra AFP.

Azerbajdžan uskutočnil v septembri bleskovú vojenskú operáciu, po ktorej získal kontrolu nad územím Náhorného Karabachu. Ten bol aj predtým oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, no od začiatku 90. rokov ho kontrolovali arménski separatisti.

Po dobytí Karabachu Azerbajdžanom utiekla odtiaľ do Arménska väčšina z jeho 120 000 obyvateľov. Odvtedy vládne v Arménsku napätie, píše AFP.

V Arménsku viedli protivládne demonštrácie

Arménska štátna bezpečnostná služba vo štvrtok uviedla, že odhalila „prípravy na teroristický útok… zosnovaný s cieľom brániť fungovaniu vládnych orgánov“.

Arménske úrady identifikovali podozrivých len prostredníctvom ich iniciálok a sprisahanie priamo nespojili s najnovším konfliktom o Karabach, ktorý v krajine vyvolal veľkú nevôľu.

Po obsadení Karabachu Azerbajdžanom organizovali opozičné strany v Arménsku protivládne demonštrácie a požadovali odstúpenie tamojšieho premiéra Nikola Pašinjana.

Medzinárodne sprostredkované rokovania, ktorých cieľom je vyjednať komplexnú mierovú dohodu medzi Jerevanom a Baku, doposiaľ nepriniesli žiadny prielom, konštatuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet