Na hlavný obsah

Azerbajdžan zatkol bývalého vodcu Náhorného Karabachu, obvinil ho terorizmu

Úrady ho obvinili aj z ďalších trestných činov.

Azerbajdžan zatkol bývalého vodcu Náhorného Karabachu, obvinil ho terorizmu
Na snímke bývalý líder Náhorného Karabachu Arajik Harutjunjan v sprievode príslušníkov azerbajdžanských bezpečnostných zložiek. Foto: ČTK/AP/Uncredited

Azerbajdžanské bezpečnostné zložky zadržali bývalého prezidenta medzinárodne neuznanej karabašskej republiky Arajika Harutjunjana. Úrady ho obvinili okrem iného z terorizmu a vedenia „agresívnej vojny“. Informovali o tom vo štvrtok (5. 10.) agentúry AFP a TASS.

Arménsko o deň skôr odsúdilo zatýkanie bývalých predstaviteľov Náhorného Karabachu, ktorý Azerbajdžan ovládol nedávno po bleskovej vojenskej ofenzíve. Azerbajdžanský súd na predtým zadržaných karabašských predstaviteľov vo štvrtok uvalil štvormesačnú väzbu.

„Dňa 3. októbra tohto roku zadržali pracovníci štátnej bezpečnostnej služby Arajika Harutjunjana v meste Chankendi,“ cituje ruská štátna agentúra z vyhlásenia azerbajdžanskej generálnej prokuratúry a tajnej služby. Úrady pritom použili azerbajdžanský názov pre karabašskú metropolu, ktorú Arméni nazývajú Stěpanakert.

Azerbajdžanské úrady bývalého vodcu Náhorného Karabachu obvinili z viacerých trestných činov, okrem iného z plánovania, prípravy, rozpútania alebo vedenia agresívnej vojny, porušenia medzinárodného humanitárneho práva počas ozbrojených konfliktov, z úkladnej vraždy alebo terorizmu, píše TASS.

Arménsko zatýkanie bývalých lídrov odsúdilo

Arménsko v stredu (4. 10.) odsúdilo zatýkanie bývalých karabašských lídrov azerbajdžanskými bezpečnostnými zložkami a zadržiavanie označilo za svojvoľné a nezákonné.

Spomenulo pritom viacero bývalých lídrov regiónu. Okrem Harutjunjana vymenovalo tiež niekdajších prezidentov Arkadija Gukasjana, Baka Saakjana, bývalého šéfa kabinetu Rubena Vardanjana a exšéfa parlamentu Davita Išchanjana. TASS informoval okrem iného o zadržaní prezidentského poradcu a exministra zahraničia Davita Babajana.

„Napriek vyhláseniam vysokých azerbajdžanských vládnych predstaviteľov o ochote k dialógu s predstaviteľmi Náhorného Karabachu, o rešpektovaní a ochrane práv Arménov a nebránení ich návratu do Náhorného Karabachu či o nastolení mieru v regióne, azerbajdžanské orgány činné v trestnom konaní pokračujú vo svojvoľnom zatýkaní,“ uviedlo arménske ministerstvo zahraničia podľa agentúry Armenpress.

Azerbajdžanský súd dnes uvalil štvormesačnú väzbu na bývalých karabašských prezidentov Saakjana a Gukasjana a expredsedu parlamentu Išchanjana, uviedla azerbajdžanská agentúra APA s odvolaním sa na Štátnu bezpečnosť.

Tých uväznených karabašských predstaviteľov podozrieva z účasti na organizácii a vytváraní nezákonných ozbrojených skupín, ich vyzbrojovania a zásobovania muníciou a z účasti na financovaní terorizmu.

Karabach zanikne

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli miestni arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994.

Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl Azerbajdžan späť okresy susediace s regiónom aj časť Karabachu. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom.

Pred zhruba dvoma týždňami Azerbajdžan podnikol v hornatom regióne vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad ním kontrolu, karabašské úrady onedlho potom kapitulovali a prezident následne podpísal dekrét o zániku karabašskej republiky do konca tohto roka.

Z enklávy odvtedy utieklo podľa Jerevanu do Arménska vyše 100.000 obyvateľov, teda okolo 80 percent odhadovanej populácie Karabachu. Ľudia utekajú pre strach z prenasledovania napriek vyhláseniam z Baku, ktoré sľubuje rešpektovať ich práva. Azerbajdžan zároveň predtým uviedol, že bude stíhať „zločinné“ separatistické vedenie Náhorného Karabachu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet