Na hlavný obsah

Biden sa stretne s čínskym prezidentom. Želá si obnovu vojenských vzťahov medzi krajinami

Budú diskutovať o témach, v ktorých majú hlboké nezhody.

Biden sa stretne s čínskym prezidentom. Želá si obnovu vojenských vzťahov medzi krajinami
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a jeho americký náprotivok Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden si želá obnovu vojenských vzťahov medzi Spojenými štátmi a Čínou. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu (12. 11.) v relácii televízie CBS povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Biden sa v stredu (15. 11.) po roku stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Stretnutie naplánovali na okraj samitu Rady pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Kalifornii.

Podľa skorších informácií médií by sa schôdzka Bidena so Siem mala týkať obchodných vzťahov, Taiwanu, vojny na Ukrajine aj krízy na Blízkom východe. V rade avizovaných bodov panujú medzi Washingtonom a Pekingom hlboké nezhody.

Samit bude nasledovať po sérii rokovaní čínskych a amerických činiteľov, ktorí okrem iného tento týždeň prvýkrát po rokoch preberali možný spoločný postup v otázke jadrových zbraní.

Podľa agentúr sa neočakáva, že by stretnutie v San Franciscu vyústilo do zásadného oznámenia alebo urovnania dlhotrvajúcich sporov. Cieľom je skôr zabezpečiť, aby zostali otvorené komunikačné kanály, uvádzajú analytici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet