Na hlavný obsah

Spojené štáty vracajú úder: Zaútočili na zariadenie v Sýrii, ktoré využívajú iránske militantné skupiny

Americké jednotky boli od začiatku októbra napadnuté najmenej štyridsaťkrát.

Spojené štáty vracajú úder: Zaútočili na zariadenie v Sýrii, ktoré využívajú iránske militantné skupiny
Ilustračné foto - vojenské stíhačky. Foto: TASR/AP

Spojené štáty po druhý raz v posledných týždňoch uskutočnili útok na zariadenie vo východnej Sýrii. Podľa Pentagonu využívajú iránske revolučné gardy a na ne napojené skupiny. Oznámil to americký minister obrany Lloyd Austin.

Úder je odvetou za to, že v posledných niekoľkých týždňoch pribúda útokov na základne v regióne, na ktorých sú umiestnené americké jednotky. Podľa agentúry AFP bolo pri útoku zabitých deväť osôb napojených na skupiny podporované Iránom.

Úder uskutočnili dve americké stíhačky F-15. Cieľom bolo skladisko zbraní skupín napojených na iránske revolučné gardy.

Agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že pri útoku USA bolo zabitých deväť ľudí pracujúcich pre skupiny podporované Iránom. Mimovládna organizácia sídliaca v Británii má v Sýrii rozsiahlu sieť zdrojov.

Ide o druhý útok USA za necelé dva týždne

Je to druhýkrát za necelé dva týždne, keď USA bombardovali zariadenia využívané militantnými skupinami. Americké a koaličné jednotky boli od začiatku októbra v Iraku a Sýrii najmenej štyridsaťkrát napadnuté silami podporovanými Iránom. Pri útokoch bolo zranených 45 vojakov USA.

„Ak budú útoky iránskych ozbrojencov proti americkým silám pokračovať, nebudeme váhať prijať ďalšie potrebné opatrenia na ochranu nášho ľudu,“ uviedol Austin.

Washington už pri minulých úderoch v Sýrii koncom októbra uviedol, že sú oddelené od súčasnej vojny medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas. USA nemajú v úmysle zapojiť sa do ďalších ozbrojených stretov. Rastú ale obavy, že konflikt medzi Izraelom a Hamasom by sa mohol rozšíriť po celom Blízkom východe. Z amerických vojakov na izolovaných základniach by sa tak mohli stať terče útokov, upozornila agentúra Reuters.

USA od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a Hamásom 7. októbra vyslali do regiónu vojnové lode a stíhacie lietadlá, vrátane dvoch lietadlových lodí. Snaží sa tak odradiť Irán a ním podporované skupiny. Počet vojakov vyslaných do regiónu je v ráde tisícov.

USA v minulosti občas v regióne vykonali odvetné údery proti silám podporovaným Iránom po tom, čo oni zaútočili na americké sily. V marci podnikla americká armáda v Sýrii niekoľko leteckých úderov proti skupinám napojených na Irán. Obviňovala ich z útoku dronom, pri ktorom zomrel jeden človek pracujúci pre Američanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet