Na hlavný obsah

Bol prvým nebinárnym sudcom v Mexiku. Jesúsa Ociela Baenu (†38) našli mŕtveho

LGBT+ ľudia preňho žiadajú spravodlivosť.

Bol prvým nebinárnym sudcom v Mexiku. Jesúsa Ociela Baenu (†38) našli mŕtveho
Demonštrant drží fotografiu sudcu volebného súdu štátu Aguascalientes Jesúsa Ociela Baenu. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí sa v pondelok (13. 11.) večer vydali na pochod hlavným mestom Mexika, aby sa domáhali spravodlivosti pre významného predstaviteľa LGBT+ ľudí Jesúsa Ociela Baenu. Našli ho mŕtveho. Informovala o tom v utorok (14. 11.) agentúra AP.

Agentúra pripomenula, že Baena, prvý nebinárny sudca v Mexiku, pre svoju orientáciu v minulosti čelil častým vyhrážkam smrťou. Baena považovali za prvú otvorene nebinárnu osobu v Latinskej Amerike, ktorej sa zverili súdne funkcie.

Vlani v októbri sa stal sudcom volebného súdu v mexickom štáte Aguascalientes a prekonal aj ďalšie prekážky v krajine, kde sa LGBT+ osoby často stávajú terčom násilia. Tento rok v máji patril do skupiny prvých Mexičanov, ktorým tamojšie úrady vydali rodovo neutrálne pasy, napísala AP.

Prokuratúra potvrdila, že Baenu v pondelok ráno našli mŕtveho v jeho dome v meste Aguascalientes popri ďalšej osobe. Tú miestne médiá a skupiny obhajujúce práva LGBT+ identifikovali ako Baenovho partnera Doriana Herreru.

Prokurátor Jesús Figueroa Ortega na tlačovej konferencii uviedol, že na oboch telách objavili bodné poranenia. „Nič nenasvedčuje tomu, že by sa na mieste činu nachádzala tretia osoba,“ povedal Ortega.

Domnienka, že jednou z možných príčin úmrtia dvojice mohli byť samovraždy, rýchlo vyvolala pobúrenie a skupiny LGBT+ ju označili za ďalší pokus oficiálnych miest zamiesť pod koberec násilie páchané na queer ľuďoch. Podľa ľudí, ktorí Baenu poznali, bol sudca v posledných týždňoch veselý a vášnivo hovoril o budúcnosti.

Úrady vraždy LGBT+ ľudí často bagatelizovali

Mexická ministerka bezpečnosti Rosa Icela Rodríguezová na brífingu uviedla, že úrady úmrtie naďalej vyšetrujú a že nie je jasné, či „išlo o vraždu alebo nehodu“. V Mexiku sa v minulosti stávalo, že úrady niektoré vraždy rýchlo bagatelizovali ako zločiny z vášne.

Šéf organizácie Letra S obhajujúcej práva LGBT+ ľudí Alejandro Brito povedal, že Baena, ktorý o svojej osobe hovoril pomocou zámena „oni“, bol ľahkým terčom pre svoju aktivitu na sociálnych sieťach. Úrady vyzval, aby to pri vyšetrovaní vzali do úvahy.

„Oni boli človek, ktorý dostával veľa nenávistných správ, a dokonca vyhrážky násilím a smrťou, a to pri tomto vyšetrovaní nemôžete ignorovať,“ povedal Brito. „Oni, sudcovia, prelamovali neviditeľné bariéry, ktoré sa uzatvárali okolo nebinárnej komunity. „

Jeho slová rezonovali medzi tisíckami ľudí, ktorí sa v pondelok zhromaždili v centre Mexika. Demonštranti zapaľovali sviečky pri fotografiách Baenu i ďalších obetiach násilia vedeného proti LGBT + ľuďom. Z davu sa ozývali heslá ako „Spravodlivosť“ a „Nebudeme mlčať“. Požadovali aj dôkladné vyšetrenie prípadu, napísala AP.

Baena pravidelne zverejňoval fotografie či videá, na ktorých sa napríklad objavoval v súdnych miestnostiach v sukni, na podpätkoch a s dúhovým vejárom v ruke. Na sociálnych sieťach si získal státisíce priaznivcov.

„Som nebinárna osoba. Nemám záujem, aby ma vnímali ako ženu alebo muža. Je to otázka identity. Je moja, pre mňa a pre nikoho iného. Prijmite to,“ napísal Baena v júni na sieti X.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet