Na hlavný obsah

Izraelská armáda oznámila, že obkľúčila mesto Gaza

Tvrdí, že vo štvrtok eliminovala vyše 130 teroristov.

Izraelská armáda oznámila, že obkľúčila mesto Gaza
Na nedatovanej snímke izraelskej armády, izraelskí vojaci počas pozemnej operácie v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vo štvrtok (2. 11.) večer oznámila, že obkľúčila mesto Gaza, metropolu palestínskeho pásma Gazy. Informoval o tom hovorca armády Daniel Hagari. Informovala o tom agentúra AFP.

„Izraelské jednotky dokončili obkľúčenie mesta Gaza, centra aktivít teroristickej organizácie Hamas,“ uviedol Hagari. Zároveň vyhlásil, že o prímerí sa v súčasnosti vôbec neuvažuje.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však podľa miestnych médií zvažuje výzvu USA na humanitárne prestávky v bojoch.

Izraelská armáda medzičasom tiež informovala, že v pásme Gazy „eliminovala“ vo štvrtok vyše 130 teroristov. Podľa agentúry DPA pritom nebolo bezprostredne jasné, či tým myslela, že týchto 130 osôb zabila.

Ozbrojené krídlo Hamasu – brigády Izzadína Kassáma – reagovalo na oznámenia Izraela vyhlásením, že „Gaza bude pre Izrael historickým prekliatím“.

Izraelská armáda vedie od minulého piatku v pásme Gazy ťažké boje proti militantom. Počas štvrtkovej pozemnej operácie sa jej vojakom údajne podarilo zničiť zariadenia patriace k vojenskej infraštruktúre Hamasu, ako aj množstvo zbraní týchto militantov.

Izrael vo štvrtok podporil pozemnú ofenzívu aj lietadlami, ktoré zaútočili na niekoľko veliteľských a kontrolných stanovíšť vysokopostavených členov Hamasu. Terčom útoku bola podľa armády „teroristická infraštruktúra“ v civilných oblastiach.

Izrael ešte pred týmito zásahmi uvádzal, že od začiatku vojny zasiahol v pásme Gazy celkovo už vyše 12-tisíc cieľov.

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali 1 400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými náletmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet