Na hlavný obsah

Joe Biden sa nezúčastní otvorenia klimatického samitu v Dubaji. Dôvod zatiaľ nie je známy

Vyplýva to z oficiálneho programu Bieleho domu.

Joe Biden sa nezúčastní otvorenia klimatického samitu v Dubaji. Dôvod zatiaľ nie je známy
Joe Biden Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa tento týždeň nezúčastní na otvorení klimatickej konferencie COP28 v Dubaji. Vyplýva to z oficiálneho programu Bieleho domu zverejneného v nedeľu (26. 11.), informuje TASR podľa pondelkovej (27. 11.) správy agentúry DPA.

Biely dom zatiaľ neuviedol oficiálny dôvod Bidenovej neúčasti na začiatku každoročného klimatického samitu. Na otvorenie samitu pritom príde viacero svetových lídrov vrátane pápeža Františka.

Podľa denníka The New York Times naznačili vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu, že Biden je zaneprázdnený vojnou Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Americký prezident totiž v súčasnosti tlačí na predĺženie prestávky v bojoch a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Očakáva sa, že v Dubaji bude namiesto Bidena osobitný vyslanec americkej vlády pre klimatické otázky John Kerry. Ten zastupuje Biely dom pri medzinárodných rokovaniach o klimatickej kríze.

Samit COP28 sa v Spojených arabských emirátoch začne vo štvrtok (30. 11.) a potrvá dva týždne, pričom na rokovaniach sa budú stretávať predstavitelia približne 200 krajín. Agenda samitu zahŕňa nový cieľ pre rozšírenie využívania obnoviteľných zdrojov energie, fond škôd či predstavenie oficiálnych posudkov o tom, či je svet na ceste k zvládnutiu klimatickej krízy.

Biden sa zúčastnil na predchádzajúcich dvoch samitoch COP v Škótsku a Egypte a začiatkom októbra označil klimatickú krízu za „hlavnú hrozbu“, ktorej ľudstvo čelí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet