Na hlavný obsah

KĽDR úspešne vyslala špionážnu družicu na obežnú dráhu

S vyslaním satelitu jej pomohlo Rusko.

KĽDR úspešne vyslala špionážnu družicu na obežnú dráhu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea úspešne vyslala špionážnu družicu na obežnú dráhu, potvrdil vo štvrtok (23. 11.) predchádzajúce tvrdenie Pchjongjangu juhokórejský parlamentný spravodajský výbor. S odvolaním sa na informácie juhokórejských spravodajských služieb uviedol, že KĽDR s vyslaním satelitu pomohlo Rusko.

Pchjongjang sa už tento rok v máji a v auguste pokúsil vyslať do vesmíru svoju vlastnú špionážnu vojenskú družicu, oba štarty však skončili neúspechom. Dáta z týchto dvoch pokusov Severná Kórea zaslala Rusku, ktoré jej z údajov spracovalo analýzu. Satelit vďaka tomu dosiahol zemskú orbitu.

Južná Kórea a Spojené štáty už skôr obvinili KĽDR z dodávok vojenského materiálu Rusku pre jeho vojnu na Ukrajine výmenou za ruskú vojenskú vesmírnu technológiu. Moskva aj Pchjongjang tieto tvrdenia odmietajú.

Podľa analytikov pritom má technologická schopnosť vypúšťať rakety do vesmíru značný význam pre vývoj balistických rakiet, ktorého Pchjongjangu zakazujú početné rezolúcie OSN, píše agentúra AFP.

Juhokórejský parlamentný výbor tiež upozornil, že Severná Kórea by mohla na budúci rok vyslať do vesmíru ďalšie družice a vykonať jadrový test.

Vláda v Soule už v súvislosti so severokórejským štartom rozhodla o čiastočnom pozastavení vojenskej dohody s KĽDR. Jej cieľom je zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Severná Kórea obratom urobila to isté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet