Na hlavný obsah

Mimoriadna schôdza k odvolaniu Ľuboša Blahu by podľa predsedu parlamentu mohla byť v utorok

Návrh na jeho odvolanie odovzdali poslanci KDH.

Mimoriadna schôdza k odvolaniu Ľuboša Blahu by podľa predsedu parlamentu mohla byť v utorok
Na snímke Ľuboš Blaha. Foto: SITA/Martin Medňanský

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu by mohla byť v utorok (14. 11.). Informoval o tom predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) s tým, že budúci týždeň môže byť aj schôdza k programovému vyhláseniu vlády.

„Určite nemôžeme očakávať, že prvý počin vládnej koalície bude, že v tajnom hlasovaní odvolá podpredsedu. Ale či sa schôdza otvorí, alebo neotvorí, to je už druhá otázka,“ skonštatoval Pellegrini.

Blahu chcú odvolávať opoziční poslanci po zverejnenom videu, v ktorom odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej. Pellegrini označil jeho konanie za detinské a trápne. Zároveň ocenil, že ho podpredseda parlamentu kontaktoval a označil svoje správanie za chybu, pričom svoj čin nepovažuje za najšťastnejší.

KDH považuje jeho správanie za dehonestujúce

Poslanci NR SR za KDH odovzdali v utorok (7. 11.) návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcú odvolať Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu. Na podanie návrhu sa poslancom podarilo vyzbierať 40 podpisov aj od opozičných kolegov.

KDH považuje správanie podpredsedu NR SR za dehonestujúce. Kritizuje tiež, že portrét prezidentky nahradil Blaha portrétom zahraničného predstaviteľa najradikálnejšieho komunistického krídla Che Guevaru.

Podľa Pellegriniho by mohol zvážiť ospravedlnenie

Predseda parlamentu Peter Pellegrini v utorok pre RTVS povedal, že by Ľuboš Blaha podľa neho mal zvážiť ospravedlnenie. „Nemyslím si, že prvým krokom vládnej koalície by malo byť hlasovanie s opozíciou. To by nebol dobrý signál. Ale myslím si, že pán Blaha by mal posúdiť, či toto, čo urobil, je správne a či by sa nemal možno sám ospravedlniť. Alebo dať nejaké vyhlásenie, v ktorom uzná, že urobil chybu,“ uviedol Pellegrini.

„Je bizarné, že v čase, kedy Slovensko čelí ťažkej sociálnej a ekonomickej kríze pre vlády Igora Matoviča a Zuzany Čaputovej, KDH rieši ako hlavný problém výzdobu mojej kancelárie,“ uviedol Blaha v písomnom stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko