Na hlavný obsah

Muž zarába peniaze a žena sa stará o domácnosť, vyjadrili sa Slováci v prieskume

Nerovné finančné ohodnotenie vníma väčšina z nich.

Muž zarába peniaze a žena sa stará o domácnosť, vyjadrili sa Slováci v prieskume
Ilustračná snímka ženy pri domácich prácach. Foto: Profimedia

S tým, že najdôležitejšou úlohou ženy je starať sa o domácnosť a rodinu, úplne súhlasí 13 percent a súhlasí 32 percent respondentov. Podľa 51 percent opýtaných je najdôležitejšia úloha muža zarábať peniaze. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse pre konferenciu Equal Pay Day. Prieskum bol realizovaný na 1 008 respondentoch populácie a medzi 100 slovenskými firmami.

Na Slovensku dochádza k nerovnému finančnému ohodnoteniu na tej istej pracovnej pozícii podľa 62 percent respondentov. Pre 38 percent ľudí nie je téma nerovného finančného ohodnotenia problémom, ktorý by vnímali. Súčasný rozdiel v mzdách medzi mužmi a ženami na Slovensku dosahuje úroveň približne 18 percent.

Firmy si v 65 percent myslia, že na Slovensku dochádza k nerovnému finančnému ohodnoteniu na tej istej pracovnej pozícii. Vo firme, ktorú opýtaní reprezentovali, sa však vyjadrilo 77 percent respondentov, že ženy majú rovnaké finančné ohodnotenie ako muži.

Zamestnávatelia sa podľa respondentov nedostatočne angažujú v tejto téme. Podľa 33 percent opýtaných sa angažuje v tejto téme len zopár zamestnávateľov. Firmy sa v prieskume v 45 percent vyjadrili, že menšia časť zamestnávateľov sa dostatočne angažuje v téme nerovnosti platov medzi mužmi a ženami.

Podľa 64 percent firiem dochádza k nerovnému finančnému ohodnoteniu medzi mužmi a ženami na tej istej pracovnej pozícii. Z prieskumu vyplýva, že 80 percent respondentov nesúhlasí s tým, aby dostala žena za určitých okolností menší plat ako mužský kolega za rovnakú prácu.

Za najčastejšie objektívne dôvody diskriminácie označilo 57 percent opýtaných dôvod, že ženy nemajú dostatočnú podporu od zamestnávateľov pri návrate po materskej dovolenke. Zároveň si 56 percent respondentov myslí, že materská dovolenka prispieva k nerovnosti v odmeňovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika