Na hlavný obsah

Na moste medzi USA a Kanadou vybuchlo vozidlo, dvaja ľudia zomreli

Príslušník pohraničnej stráže utrpel zranenia.

Na moste medzi USA a Kanadou vybuchlo vozidlo, dvaja ľudia zomreli
Dvaja ľudia zahynuli pri explózii vozidla na moste Rainbow Bridge spájajúcom Spojené štáty a Kanadu. Foto: ČTK/AP/Aaron Lynett

Dvaja ľudia v stredu (22. 11.) popoludní zahynuli pri explózii vozidla na moste Rainbow Bridge spájajúcom Spojené štáty a Kanadu, príslušník pohraničnej stráže utrpel zranenia, píše agentúra Reuters.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) incident vyšetruje ako pokus o teroristický útok. Na záberoch miestnej televízie WKBW je vidieť jedno, že jedno zo stanovíšť prechodu zničili. Rozsah explózie je viditeľný na fotografiách na sieti X.

Stanica Fox News s odvolaním sa na „vysokopostavený policajný zdroj“ informovala, že predmetné vozidlo bolo na ceste z USA smerom do Kanady. Obaja mŕtvi sú podľa stanice ľudia, ktorí boli vo vozidle. Podľa všetkého sa snažili zasiahnuť budovu americkej Colnej a pohraničnej stráže (CBP). Kanadský minister pre verejnú bezpečnosť Dominic LeBlanc podľa Reuters povedal, že je „príliš skoro na to súdiť, či išlo o úmyselný čin“.

Rainbow Bridge je jedným zo štyroch mostov, ktoré spájajú štát New York s kanadským Ontariom. Podľa miestnej správy mostov kvôli výbuchu na Rainbow Bridge zatvorili všetky štyri. Miestna kancelária FBI podľa stanice CBS k situácii bezprostredne odmietla poskytnúť komentár. „Všetko ide veľmi hladko, to je všetko, čo zatiaľ môžeme oznámiť,“ uviedla iba.

Newyorská guvernérka Kathy Hochulová stanici ABC News povedala, že je na ceste do neďalekého Buffala. Tam sa stretne so zástupcami bezpečnostných zložiek a viac informácií oznámi hneď, ako to bude možné.

„Na môj pokyn spolupracuje newyorská štátna polícia s protiteroristickým oddelením FBI a monitoruje všetky prístupové body do (štátu) New York,“ povedala guvernérka.

Kanadský minister pre verejnú bezpečnosť LeBlanc plánuje hovoriť s americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť Alejandrom Mayorkasom. Kanada podľa neho incident berie „veľmi vážne“ a posilnila bezpečnostné opatrenia na hraničných priechodoch. Biely dom podľa Reuters reagoval vyhlásením, že dianie pozorne sleduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet