Na hlavný obsah

Nehnuteľnosti oproti letu mierne zdraželi, stále sa však predávali lacnejšie ako pred rokom

Lacnejšie sa predávali takmer vo všetkých regiónoch.

Nehnuteľnosti oproti letu mierne zdraželi, stále sa však predávali lacnejšie ako pred rokom
Nájomné bytovky v Levoči. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Nehnuteľnosti určené na bývanie v treťom štvrťroku v porovnaní s druhým štvrťrokom mierne zdraželi. Kupujúci však za domy a byty platili menej ako pred rokom. Zlacňovanie sa prejavilo vo všetkých krajoch s výnimkou Trnavského kraja. Vo štvrtok (30. 11.) o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v treťom štvrťroku 2023 medzikvartálne stúpli o 0,8 percenta. Nepotvrdil sa tak trend poklesu zaznamenaný v predošlom štvrťroku.

Ovplyvnil to najmä viac ako jednopercentný rast cien existujúcich nehnuteľností. Nové nehnuteľnosti (prvý zápis do katastra nehnuteľností bol vykonaný pred menej ako tromi rokmi) naďalej zlacňovali, a to medzikvartálne o 0,4 percenta.

V medziročnom porovnaní na celoslovenskej úrovni kupujúci platili za domy a byty v priemere o 3,8 % nižšie sumy ako pred rokom. Zlacňovanie na medziročnej úrovni bolo vyššie ako v predošlom štvrťroku. V dlhodobom porovnaní (v porovnaní s priemerom roka 2010) boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 79,5 percenta.

Graf realizačných cien nehnuteľností v SR.
Graf realizačných cien nehnuteľností v SR. Foto: Štatistický úrad SR

Novým nehnuteľnostiam rástli ceny v troch krajoch

Medzikvartálny rast cien nehnuteľností sa prejavil v piatich regiónoch Slovenska, najvýraznejšie v Nitrianskom kraji. Pri existujúcich nehnuteľnostiach ceny stúpli v polovici z ôsmich regiónov Slovenska, najdynamickejšie práve v Nitrianskom kraji o 7,2 percenta.

Novým nehnuteľnostiam rástli ceny len v troch krajoch, a to v Košickom, Trnavskom, a výraznejšie, o viac ako 7 percent v Nitrianskom kraji.

Mapa zmien realizačných cien nehnuteľností v krajoch SR.
Mapa zmien realizačných cien nehnuteľností v krajoch SR. Foto: Štatistický úrad SR

V porovnaní s cenami spred roka sa domy a byty predávali lacnejšie takmer vo všetkých regiónoch, jedinou výnimkou bol Trnavský kraj, kde mierne vzrástli ceny nových aj existujúcich nehnuteľností.

V ostatných regiónoch sa byty predávali lacnejšie ako pred rokom, a to najmä pod vplyvom zníženia cien existujúcich nehnuteľností.

Pokles cien starších bytov a domov bol od 13,4 percenta v Žilinskom kraji po 1,1 percenta v Bratislavskom kraji. Pri nových bytoch a domoch bola situácia rozkolísanejšia, pokles bol len v piatich regiónoch, a to od 14,9 percenta v Žilinskom kraji po 4,4 percenta v Košickom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika