Na hlavný obsah

Nemci na internete zverejňujú svoje výplatné pásky. Pod príspevkami živo diskutujú a porovnávajú si platy

V mnohých spoločnostiach sú údaje o príjmoch ostatných tabu.

V Nemecku sa o peniazoch hovorí len zriedka, nehovoriac o platoch. Na novom fóre Instagramu je to však inak. Zamestnanci tu dobrovoľne zverejňujú svoje výplatné pásky, chcú tak mať porovnanie. Informoval o tom portál t-online.

Účet s názvom Gehalt in Deutschland (Plat v Nemecku) na sociálnej sieti Instagram sleduje takmer 100-tisíc ľudí. Prispievatelia zverejňujú fotografie svojich výplatných pások z rôznych profesií, od doručovateľa listov až po právnika. Zároveň živo diskutujú o platoch ostatných.

„Logopéd, 26 rokov, Sasko, 40-hodinový pracovný týždeň, 1. daňová skupina, čistý plat: 2 700 eur,“ píše sa v jednom príspevku.

Užitočnosť porovnania platov

Porovnanie platov môže využiť ľudia pri začatí kariéry, zmene povolania alebo jednoducho pri nástupe do nového zamestnania.

„Ak neviete, koľko budete v danej oblasti zarábať, je ťažké vyjednávať,“ napísal t-online. Hoci zamestnanci v spoločnostiach s viac ako 200 zamestnancami majú v Nemecku právo na informácie o platoch. Pripomína, že v mnohých spoločnostiach sú údaje o príjmoch ostatných tabu.

Porovnanie je dôležité napríklad pre ženy. Podľa portálu berú v Nemecku za rovnakú prácu v priemere menej peňazí ako muži. Napríklad 30-ročný mechatronik z Bádenska-Württemberska s 35-hodinovým pracovným týždňom a 4. daňovou skupinou na fóre uviedol, že zarába 2 588 eur v čistom.

„Pracujem ako elektronička už takmer 40 rokov a nedostávam taký vysoký plat,“ posťažovala sa žena pod svojím príspevkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika