Na hlavný obsah

Nezvyčajne teplé počasie bráni medveďom v zimnom spánku aj na Sibíri, problém majú najmä samce

Samice a ich mláďatá sa uložili k spánku už koncom októbra.

Nezvyčajne teplé počasie bráni medveďom v zimnom spánku aj na Sibíri, problém majú najmä samce
Ilustračná snímka medveďa v lese. Foto: Unsplash

Nezvyčajne vysoké teploty v novembri tohto roka bránia medveďom na Sibíri v zimnom spánku. Niektoré zvieratá sa zdržiavajú vo svojich brlohoch v polospánku. Podľa spravodajského portálu The Moscow Times to v stredu (22. 11.) uviedla agentúra na ochranu zvierat v Amurskej oblasti.

Medvede už síce nahromadili dostatok tuku na to, aby sa uložili k zimnému spánku, ale abnormálne vysoké teploty im v tom bránia. Medvedie samce majú pritom problémy so zimným spánkom, zatiaľ čo samice a ich mláďatá sa podľa toho istého oznámenia uložili k spánku už koncom októbra, ako je to obvyklé.

Amurská oblasť tiež zažila nezvyčajne teplý október. V regionálnom centre Blagoveščensk bol tento október podľa ruského meteorologického centra Fobos dokonca najteplejší v histórii meraní.

Podľa denníka The Moscow Times nie sú rekordné teploty alebo neobvyklé počasie v Rusku ničím výnimočným. Šéf ruskej hydrometeorologickej agentúry Igor Šumakov minulý mesiac pre tlačovú agentúru TASS povedal, že územie Ruska sa otepľuje 2,5-krát rýchlejšie ako zvyšok planéty.

Cez víkend niektoré miesta na Sibíri čelili búrke, ktorá podľa meteorológov miestami dosiahla silu hurikánu. Bola najsilnejšou v regióne za posledných 50 rokov. Okrem toho niektoré miesta zaznamenali rekordne vysoké teploty. V Altajskom regióne teplota vystúpila na plus 20 stupňov Celzia. V ten istý deň však oblasť zasiahli mrazy a napadol sneh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet