Na hlavný obsah

Nové nájomné byty v Nitre tak skoro nepostavia. Stavebná firma zdvihla ceny asi o tretinu

Na pridelenie bytu čaká 160 ľudí.

Nové nájomné byty v Nitre tak skoro nepostavia. Stavebná firma zdvihla ceny asi o tretinu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nové nájomné byty v Nitre tak skoro nepostavia. Súkromná stavebná firma, ktorú vysúťažilo mesto, zdvihla ceny asi o tretinu. Vedenie radnice na základe týchto okolností dáva od zmluvy ruky preč.

V Nitre je v poradovníku na pridelenie nájomných bytov 160 ľudí. Pani, ktorá v jednom takomto býva, si naň počkala niekoľko rokov.

Predraženým bytom sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Vyhovieť žiadateľom chcela radnica výstavbou 220 nájomných bytov v priestoroch bývalých mestských služieb. Podľa zmluvy z roku 2020 mala za ne súkromnému zhotoviteľovi zaplatiť takmer 16,5 milióna eur. Ten odvtedy sumu o tretinu navýšil.

“V absolútnych číslach to vychádza na približne 5,5 milióna eur. Podľa nášho názoru to je neakceptovateľné. Podľa nášho právneho názoru zanikla zmluva s firmou, ktorú vysúťažili,“ spresnil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

„Nie je reálne možné dnes v roku 2023 zrealizovať výstavbu za pôvodné ceny. Sme avizovali už rok a pol dôvody navýšenia ceny. Si myslíme, že dôvod zaniknutia zmluvy nie je opodstatnený,“ uviedol generálny riaditeľ vysúťaženej firmy Dynamik Vladimír Vikor.

Prečo cenu nemôžu akceptovať?

Vedenie mesta upozorňuje, že ak by takéto navýšenie ceny akceptovali, nemohli by čerpať úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania ani štátnu dotáciu. Projekt má stavebné povolenie i projektovú dokumentáciu. Firma na pozemku realizovala inžinierske činnosti i búracie práce.

„S touto firmou chceme uzavrieť korektne dohodu o ukončení zmluvy a urovnať záväzky. Predstavujú sumu približne 1,6 milióna eur. Mesto zároveň vypíše nové verejné obstarávanie,“ dodal Holúbek.

„V najbližšom období sa rozhodneme, ako budeme postupovať. Nevylučujeme ani súdnu dohru,“ ozrejmil Vikor.

„Ďalších jeden a pol až dva milióny nás môžu počkať. Bojím sa, že nás to dobehne,“ povedal poslanec MsZ v Nitre Igor Kršiak. V Nitre je zhruba tisíc nájomných bytov, v poslednej dobe najviac z nich mesto sústredilo na sídlisko Diely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny