Na hlavný obsah

Prioritou novej vlády majú byť aj štátne nájomné byty. Projekt aktuálne blokuje eurokomisia

Kompetencie z úradu vlády prenesú pod rezort dopravy.

Prioritou novej vlády majú byť aj štátne nájomné byty. Projekt aktuálne blokuje eurokomisia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prioritou novej vlády bude aj príprava výstavby štátnych nájomných bytov. Zhodli sa na tom predseda vlády Robert Fico a minister dopravy Jozef Ráž mladší. Jedným z prvých krokov kabinetu bude prenesenie kompetencií z úradu vlády pod rezort dopravy.

S výstavbou nájomných štátnych bytov chceli začať už vlády Igora Matoviča (Slovensko) a Eduarda Hegera (Demokrati). Zatiaľ však nestojí ani jeden. Stavať ich chce aj kabinet Robert Fica (Smer-SD). Projekt aktuálne blokuje eurokomisia.

Nájomným bytom sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Túto tému som riešil počas bruselskej cesty, hovoril som o nej aj s predsedníčkou Európskej komisie, dostal som odpoveď, že Slovenská republika sa musí do 5. decembra postaviť k otázkam, ktoré boli postavené a ak sa nám podarí odstrániť prekážky, mohli by sme sa dostať k prvým projektom,“ uviedol predseda vlády SR Fico.

Prípravu výstavby nájomných bytov mal za predchádzajúceho kabinetu na starosti podpredseda vlády, teraz prejde pod rezort dopravy.

„Akonáhle prídem na úrad, okamžite dám pokyn v sekcii vládnej legislatívy, aby začala pracovať na vážnych zmenách v takzvanom kompetenčnom zákone, aby sme zabezpečili prechod kompetencií z úrady vlády na ministerstvo dopravy,“ dodal Fico.

ZMOS uvíta každý nájomný byt

Združenie miest a obcí (ZMOS) uvíta každý nájomný byt. Stavať by ich chceli aj sami, s podporou štátu.

„Prioritou Združenia miest a obcí Slovenska je vytváranie podmienok aj pre budovanie obecných nájomných bytov a to predovšetkým cez štátny fond rozvoja bývania a dotácie z rezortu dopravy. Sme presvedčení, že bude aj toto ich prioritou,“ dodal predseda ZMOS Jozef Božík.

„Od roku 2020 podporilo ministerstvo dopravy výstavbu 151 bytových domov, v ktorých je takmer tritisíc nájomných bytov. Celková dotácia bola vo výške takmer 65 miliónov eur,“ hovorca ministerstva dopravy Martin Petro.

K septembru tohto roka registruje ministerstvo dopravy žiadosti na dotácie na výstavbu 532 nájomných obecných bytov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko