Na hlavný obsah

O schengenské víza budú môcť ľudia požiadať aj online. Rada EÚ schválila nové pravidlá

Zníži to záťaž vnútroštátnych správnych orgánov.

O schengenské víza budú môcť ľudia požiadať aj online. Rada EÚ schválila nové pravidlá
Autá prechádzajú cez hraničný priechod Rupa medzi Chorvátskom a Slovinskom bez prerušenia. Foto: SITA/AP Photo/Armin Durgut

Členské štáty (Rada EÚ) v pondelok (13. 11.) v Bruseli schválili nové pravidlá, ktoré umožnia požiadať o schengenské vízum online. Schengenský priestor tvorí 27 európskych krajín (členov aj nečlenov EÚ), ktoré zrušili na svojich vnútorných hraniciach mnoho kontrol.

Úradujúci španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska Gómez v mene španielskeho predsedníctva v Rade EÚ vyhlásil, že prijatie nových pravidiel je veľkým zlepšením pre žiadateľov o schengenské vízum.

„Cestujúcim sa zjednoduší proces podávania žiadostí a zároveň sa zníži záťaž vnútroštátnych správnych orgánov, ktoré budú môcť reagovať rýchlejšie a efektívnejšie,“ opísal situáciu minister.

Iné pravidlá nielen pre prvožiadateľov

V pondelok prijaté dve nariadenia vytvoria platformu EÚ na podávanie žiadostí o víza až na niekoľko výnimiek. Žiadatelia budú môcť zadať potrebné údaje, nahrať elektronické kópie svojich cestovných dokladov a podporných dokumentov a zaplatiť poplatky.

Osobne navštíviť konzuláty budú musieť len prvožiadatelia, ľudia, ktorých biometrické údaje už neplatia, a ľudia s novým cestovným dokladom. Doterajšie vízové nálepky nahradia kryptograficky podpísaným čiarovým kódom.

Obe nariadenia zverejnia v Úradnom vestníku EÚ a nadobudnú účinnosť dvadsiaty deň po zverejnení. O dátume uplatňovania nových pravidiel sa rozhodne po ukončení prebiehajúcich technických prác na vízovej platforme a digitálnych vízach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet