Na hlavný obsah

Obce zasiahnuté júlovou supercelou nemajú peniaze, pomoc im prisľúbila vláda

Júlová supercela s krupobitím zničila eternitové strechy vo viacerých obciach.

Obce zasiahnuté júlovou supercelou nemajú peniaze, pomoc im prisľúbila vláda
Poškodená strecha rodinného domu v obci Závadka. Foto: Facebook/Obec Závadka

Zničené eternitové strechy po letnej veternej smršti na východe Slovenska už zlikvidovali. Obce sa zadlžili a nemajú ani na výplaty v riadnom termíne. Poškodených zostalo viac ako 300 domov.

Júlová supercela s krupobitím zničila eternitové strechy vo viacerých obciach. Pri odstraňovaní škôd pomáhali aj príslušníci ozbrojených síl. V obci Závadka zabezpečili prekrytie zničených striech súkromné firmy, no nákladný odvoz eternitu a azbestu musela zaplatiť obec.

Na stav financií sa v relácii Správy z regiónov pozrela redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

„Škody na majetku sú vo výške okolo 800-tisíc eur. Zadlžili sme sa, keďže sme si brali úver na likvidáciu nebezpečného odpadu, kde sa suma pohybuje okolo 60-tisíc eur. Museli sme teda posunúť aj výplatný termín zo začiatku mesiaca na koniec, pretože čakáme na podielové dane,“ povedala starostka obce Závadka Jana Dziaková.

Rozsiahle škody mali aj v obci Bunkovce, v okrese Sobrance. Každá staršia strecha bola poškodená a rozbitá. Keďže obec nemala na odvoz nebezpečného odpadu peniaze, zabezpečila ho súkromná firma. Tá si teraz nárokuje preplatenie nákladov.

„Tieto peniaze by mali byť refinancované cez okresný krízový štáb resp. ministerstvo vnútra. Zatiaľ bola vystavená faktúra vo výške takmer 45-tisíc eur, tieto peniaze vyplatené neboli,“ uviedol starosta obce Bunkovce Václav Ličko.

Zničené domy si väčšina obyvateľov opravuje svojpomocne. Obciam prisľúbila pomoc vláda.

„Na odškodnenie udalosti je rezerva predsedu vlády a rezerva vlády ako takej, ak sa na mňa niekto obratí s prosbou, že toto je preukázateľná škoda spôsobená prírodou, tak nebudeme nad tým váhať,“ potvrdil predseda vlády SR Robert Fico. Obciam nateraz najviac pomohli peniaze, ktoré si sami vyzbierali cez transparentné účty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny