Na hlavný obsah

Autám odstaveným na ceste Slobody odzvonilo, stáť by mali na novom záchytnom parkovisku

Stávali tam stovky áut.

Autám odstaveným na ceste Slobody odzvonilo, stáť by mali na novom záchytnom parkovisku
Autá by mali po novom parkovať na záchytnom parkovisku. Foto: RTVS

Vo Vysokých Tatrách v pondelok (17. 7.) otvorili záchytné parkovisko v bývalom Eurocampe FiCC pod Tatranskou Lomnicou. Autá by už nemali stáť priamo na ceste Slobody. Turisti môžu využiť kyvadlovú dopravu.

Takto to ešte vyzeralo počas uplynulého víkendu. V smere ku parkovisku na Bielej vode. „V sobotu (15. 7.) ráno tu stálo okolo cesty 670 áut tu na tomto jedinom mieste,“ uviedol Tomáš Petrík, chatár na Chate pri Zelenom plese.

Novému záchytnému parkovisku pod Tatranskou Lomnicou sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

„Celá cesta Slobody je v rekonštrukcii, sa tam osadí skoro päť kilometrov zvodidiel po obidvoch stranách. To parkovanie na ceste bolo veľmi nebezpečné. Turisti vystupovali priamo do cesty,“ opísal Jozef Štefaňák, primátor mesta Vysoké Tatry.

Od pondelka je to už inak. Autá vidieť už len ojedinele. Pri parkovisku biela voda pribudli dopravné značky. Mestská polícia dohliada na ich dodržiavanie.

„Roky rokúce tie autá tu stávajú popri tej ceste. Myslím si osobne, že sa malo na takéto niečo prihliadať už pri kreslení toho projektu vlastne rekonštrukcie celej cesty Slobody,“ podotkol Petrík. Vyriešiť by to mohlo záchytné parkovisko, ktoré uviedli do prevádzky.

„Majú tu parkovanie zadarmo. Kyvadlová doprava ide ráno každých 20 minút. Je to tu bezpečné,“ priblížil primátor Štefaňák.

Zmestí sa doň asi 450 áut

Záchytné parkovisko má kapacitu približne 450 miest. Turisti môžu využívať kyvadlovú dopravu. Autobusy ich odvezú do Tatranskej Lomnice, do Tatranských Matliarov a Bielu Vodu.

„Zaradené autobusy tu máme jeden desať metrový jeden dvanásť metrový. Čiže s väčšou kapacitou. Rátame s tým, že časom si ľudia zvyknú na to že majú využívať tieto autobusy,“ dodal Dávid Kováč, manažér dopravy SAD Poprad.

Kyvadlová doprava zabezpečujú každý deň od 7:20 do 19: 20. Parkovisko však môžu využiť návštevníci aj takto: „Vyberiem si bicykel a pôjdem pekne po Tatrách,“ povedal jeden z návštevníkov Vysokých Tatier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny