Na hlavný obsah

Oscar Pistorius, ktorého odsúdili za vraždu priateľky, sa možno už koncom týždňa dostane na slobodu

Súd jeho žiadosti nemusí vyhovieť.

Oscar Pistorius, ktorého odsúdili za vraždu priateľky, sa možno už koncom týždňa dostane na slobodu
Na snímke Oscar Pistorius. Foto: TASR/AP

Juhoafrický šesťnásobný paralympijský zlatý medailista v paraatletike Oscar Pistorius v marci neuspel so žiadosťou o podmienečné prepustenie na slobodu. Odvolacia komisia však nesprávne vypočítala, kedy si začal odpykávať trest na 13 rokov a 5 mesiacov za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej zo 14. februára 2013. Komisie v marci chybne usúdila, že minimálna doba trestu, ktorú si musí odsedieť pred prípadným oslobodením, uplynie až v auguste 2024.

Orgány justičných a nápravných služieb v septembri predložili ďalšie dokumenty a uviedli, že nebudú namietať proti odvolaniu Pistoriusa s argumentom, že si odsedel predpísaný čas vo väzení a mal by byť okamžite vyhlásený za oprávneného na podmienečné prepustenie. Preto už v piatok (24. 11.) čaká Pistorius opakované posúdenie jeho možného prepustenia.

Neznamená to, že sa s istotou dostane na slobodu. Súd nemusí vyhovieť jeho žiadosti o prepustenie. Môže ho tiež prepustiť na slobodu úplne, ale aj s obmedzeniami, napríklad s povinnosťou návratu za mreže v noci. Má tiež možnosť rozhodnúť o tom, že sa dostane na slobodu, no na niekoľko dní v každom týždni sa vráti do väzenia.

Pistorius tvrdil, že strieľal na vlamača

Páchatelia odsúdení na viac ako dva roky väzenia v Juhoafrickej republike si musia odpykať polovicu trestu, aby mali nárok na podmienečné prepustenie. Podľa dokumenty si Pistorius odpykal polovicu trestu už 21. marca 2023.

Aktuálne 36-ročný Pistorius, ktorý v stredu oslávi 37. narodeniny, v súvislosti s vraždou Steenkampovej tvrdil, že si v polospánku pomýlil obeť s možným narušiteľom súkromia a cez zatvorené kúpeľňové dvere strieľal na domnelého vlamača.

Pôvodne ho odsúdili za zabitie, odvolací súd však neskôr zmenil právnu kvalifikáciu skutku na vraždu a poslal ho za mreže na šesť rokov. Prokuratúra sa odvolala: poukazovala na to, že uložený trest podľa nej nie je adekvátny závažnosti zločinu. Vyššia inštancia s tým súhlasila a vymerala vinníkovi dlhšie odňatie slobody – na 13 rokov a 5 mesiacov.

Rodičia zosnulej niekdajšej topmodelky Barry a June Steenkampovci sa v marci postavili proti Pistoriusovmu podmienečnému prepusteniu. Barry Steenkamp zomrel v septembri vo veku 80 rokov. Začiatkom tohto roka povedal, že Pistorius by mal zostať vo väzení.

Oscar Pistorius získal šesť zlatých medailí na paralympijských hrách v kategórii T44 v šprintoch na 100, 200 či 400 metrov. V roku 2012 sa predstavil na OH 2012 v Londýne. Na 400 m nepostúpil zo semifinále a bol súčasťou štafety JAR na 4×400 m, ktorá skončila ôsma. Po dopingu dvoch členov ruského kvarteta nakoniec figuruje vo výsledkoch na 7. pozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport