Na hlavný obsah

Pacientov s rakovinou krvi pribúda a sú čoraz mladší. Chýbajú im nielen špecialisti, ale aj prístroje a oddelenia

Pacienti potrebujú špeciálnu starostlivosť.

Pacientov s rakovinou krvi pribúda a sú čoraz mladší. Chýbajú im nielen špecialisti, ale aj prístroje a oddelenia
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR

Na Slovensku stúpa počet pacientov s mnohopočetným myelómom. Ide o druhé najčastejšie onkologické ochorenie krvi. V posledných rokoch postihuje čoraz viac mladších ľudí. V niektorých regiónoch je problém s kapacitami liečebných centier.

Keď pani Milade diagnostikovali rakovinu krvi, dva týždne počúvala slávne opery. Radosť vo vážnej hudbe nachádza dodnes. S chorobou nebojuje, s mnohopočetným myelómom žije už 18 rokov. Zvládla chemoterapie aj transplantáciu kostnej drene. “Neviem, či by som si už teraz zvykla bez tej choroby, ale hovorím tak obrazne, že ja už nemám krv v žilách, že ja už to mám ako také chemické potrubie,” hovorí.

Posledných osem rokov je pani Milada na inovatívnej liečbe. Pacienti s rakovinou krvi majú podľa odborníkov prístup k novým liekom. Podľa predsedu združenia Lymfoma však niektorí pacienti musia na ich podanie čakať dlho.

Reportáž o problémoch pacientov s rakovinou krvi pripravil redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

“Keď pacientovi podáme 1 či 2 chemoterapie a na tretiu už ho odložíme, pretože my nemáme kapacitu v liečebných centrách, povedzme si, že odklady sú povolené, ale ak sú povedzme 2-3 týždne, už sa ten efekt nedostaví taký, ako sa má,” vysvetlil situáciu Ladislav Lekár, predseda združenia Lymfoma a Leukémia Slovensko.

Pacienti s myelómom potrebujú podľa onkohematologičky špeciálnu starostlivosť, preto im liečbu nemôžu podať kdekoľvek.

“Všeobecne inovatívna liečba sa centralizuje, čím je človek špecializovanejší, o to lepšie liečebné výsledky dosahuje. Vytvárame v rámci hematologickej spoločnosti aj s poisťovňami a MZ takú sieť, aby to bolo dostupné, žiaľ musia si pacienti trošku zvyknúť, že za tými liekmi treba cestovať,” priblížila primárka Kliniky onkohematológie LF UK a NOÚ Eva Mikušková.

Rezort zdravotníctva si uvedomuje, že chýbajú nielen špecialisti, ale aj prístroje či špecializované oddelenia a centrá.

„Jedným z riešení je aj možnosť čerpania finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti, či už v rámci výzvy týkajúcej sa rekonštrukcie nemocníc, alebo výzvy týkajúcej sa doplnenia prístrojového vybavenia,“ hovorí pracovníčka komunikačného oddelenia MZ SR Tatiana Kmecová.

Zlepšiť situáciu s počtom lekárov môže podľa ministerstva pokračovanie v reformách aj vzdelávanie. Ak sa pacienti nevedia dostať k špecialistovi, môžu sa obrátiť na zdravotné poisťovne, ktoré im s nájdením lekára pomôžu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko