Na hlavný obsah

Prevádzku pôrodnice v Žiari nad Hronom majú pozastaviť. Primátori miest zo spádovej oblasti protestujú

Primátori vyzývajú aj ministerstvo zdravotníctva.

Prevádzku pôrodnice v Žiari nad Hronom majú pozastaviť. Primátori miest zo spádovej oblasti protestujú
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Primátori miest zo spádovej oblasti žiarskej nemocnice protestujú proti rozhodnutiu spoločnosti Agel pozastaviť činnosť tunajšej pôrodnice, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Zároveň žiadajú, aby prehodnotila toto svoje stanovisko.

Vyzývajú tiež Ministerstvo zdravotníctva SR, aby bezodkladne pristúpilo k prehodnoteniu a úprave vyhlášky optimalizácie siete nemocníc a stanovilo taký počet pôrodov, aby bola zachovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov jednotlivých regiónov.

„Tento krok vnímame ako veľké riziko pre celú spádovú oblasť okresov Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica, ktoré patria pod pôsobnosť nemocnice v Žiari nad Hronom,“ uvádzajú v spoločnom stanovisku primátori a primátorky Žarnovice, Banskej Štiavnice, Kremnice, Novej Bane a Žiaru nad Hronom, ktoré v piatok odkomunikovali verejnosti.

Zároveň sa domnievajú, že kritická situácia so zabezpečením kvalifikovaného lekárskeho či zdravotníckeho personálu nemá byť riešená uzatvorením oddelenia, ale aktívnym vyhľadávaním a motivovaním lekárov a zdravotníkov pôsobiť v nemocnici.

Ako uvádza ministerstvo v stanovisku, ktoré poskytlo TASR, situácia týkajúca sa personálnych kapacít v nemocniciach je jedným z dôvodov, prečo sa rezort zdravotníctva spolu s odborníkmi pustil do reformy nemocničnej siete na Slovensku.

Podľa ministerstva v pôrodnici klesajú pôrody

„V nemocnici v Žiari nad Hronom už niekoľko rokov klesá počet pôrodov – ešte pred odštartovaním diskusie okolo optimalizácie siete nemocníc,“ uvádza MZ SR s tým, že kým v roku 2019 to bolo vyše 550 pôrodov, v roku 2022 to bolo už menej ako 500 pôrodov. Navyše nemocnica nedisponuje JIS pre novorodencov, ktorá je v budúcnosti podmienkou pre pôrodnice.

„Dnes má viac ako 40 percent pôrodníc iba fyziologické oddelenie pre novorodencov, a preto všetky komplikovanejšie stavy musia byť prevážané do iných nemocníc, čo ohrozuje nielen pacientku, ale aj novorodenca. Vďaka tomu, že pribudnú JIS pre novorodencov do všetkých pôrodníc, sa vyhneme niektorým presunom a starostlivosť o novorodencov bude lepšia,“ konštatuje ministerstvo.

Pripomína, že spoločnosť Agel v regióne prevádzkuje nemocnicu vo Zvolene, ktorú komplexne zrekonštruujú z prostriedkov plánu obnovy a odolnosti.

„V tejto pôrodnici sa rodí vyše 1 000 detí ročne, ako aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. V Banskej Bystrici je navyše poskytovaná najvyššia úroveň intenzívnej starostlivosti o novorodencov. Aj v nemocnici vo Zvolene je JIS pre novorodencov,“ podotklo ministerstvo.

Obavy prejavili viacerí primátori

„Argumenty, že pacientky a rodičky môžu využiť služby pôrodníc vo Zvolene a Leviciach pokladáme za nedostatočné. Vážne sa obávame, že obyvateľom regiónu sa zníži dostupnosť garantovanej zdravotnej starostlivosti,“ podotkol žiarsky primátor Peter Antal s tým, že väčšia vzdialenosť do týchto nemocníc zvyšuje riziko poskytnutia zdravotnej starostlivosti najmä pre pacientky so spontánnymi pôrodmi.

Primátorka Žarnovice Alena Kazimírová poukázala na to, že na služby pôrodnice sú odkázaní aj obyvatelia Kľakovskej doliny. V prípade zatvorenia pôrodnice sa tak obáva zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Otázkou podľa jej slov tiež je, či bude zvolenská pôrodnica schopná kapacitne napĺňať potreby tak veľkého regiónu. Podobné obavy vyjadrila aj primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková, ktorá pripomenula, že mesto už pred rokmi o jednu pôrodnicu prišlo. „Toto zatvorenie žiarskej pôrodnice je neadekvátne,“ podotkla.

Prevádzku pozastavili pre nedostatok zamestnancov

Žiarsky primátor pripomenul, že miestna pôrodnica je kvalitné zariadenie, ktorého služby vyhľadávajú ženy nielen z blízkeho okolia, ale aj vzdialenejších regiónov. Samospráva spraví podľa jeho slov všetko preto, aby k zatvoreniu pôrodnice nakoniec neprišlo. „Som presvedčený, že dokážeme zachovať túto našu pôrodnicu,“ podotkol.

Nemocnica v Žiari nad Hronom, ktorá patrí pod spoločnosť Agel SK, pozastaví prevádzku pôrodnice v druhej polovici decembra. Spoločnosť informovala, že prevádzka gynekologickej ambulancie aj plánovaných operačných výkonov sa nemení.

Rodičkám ponúka náhradné alternatívy, pôrodnice v Leviciach a vo Zvolene. Pozastavenie prevádzky pôrodnice spoločnosť odôvodňuje nedostatkom personálu. Tvrdí, že personál nie je možné udržať pre kritériá optimalizácie siete nemocníc. Súčasná situácia vyplynula z odchodu štyroch lekárov. Pôrodnica tak kapacitne nedokáže pokryť 24-hodinovú prevádzku oddelenia i ústavnej pohotovostnej služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny