Na hlavný obsah

Poľskí kamionisti rozšírili svoj protest. Zablokovali už štvrtý hraničný priechod s Ukrajinou

Pridali sa k nim aj poľnohospodári.

Poľskí kamionisti vo štvrtok (23. 11.) rozšírili svoj protest a zablokovali už štvrtý hraničný priechod s Ukrajinou Medyka-Šehyni. Informoval o tom podľa serveru Ukrajinska pravda hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko.

Pri poľskom prechode Medyka sa k vodičom protestujúcim proti konkurencii z Ukrajiny pridali aj poľnohospodári. Tým sa nepáči pokles cien poľnohospodárskych výrobkov spôsobený dovozom ukrajinského obilia.

Od začiatku novembra sú pre kamióny neprejazdné hraničné priechody Dohorusk-Jahodyn, Hrebenne-Rava-Ruska a Korczowa-Krakovec. Z toho dôvodu sa na hraniciach vytvorili kilometrové rady, najdlhší z nich je aktuálne pri obci Korczowa, kde stojí v smere na Ukrajinu asi tisícka kamiónov. Asi 750 nákladných vozidiel čaká pri priechode Dorohusk a okolo 620 pri priechode Hrebenne, uviedla agentúra AFP.

Poľským dopravcom sa nepáči, že ich ukrajinskí konkurenti stále využívajú výnimku, ktorá im od ruskej invázie umožňuje bez povolenia vjazd na územie EÚ. Podľa nich to škodí konkurencieschopnosti. Poliakov podporujú aj ich kolegovia z ďalších krajín strednej Európy.

„Dnes štartujeme trojdňový výstražný protest proti tomu, čo sa deje v poľnohospodárstve a doprave,“ povedal AFP líder demonštrácie farmárov pri prechode Medyka Roman Kondrů.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet