Na hlavný obsah

Prímerie medzi Izraelom a Hamasom predĺžili o deň

Dlhší pokoj zbraní potvrdilo aj katarské ministerstvo zahraničia.

Prímerie medzi Izraelom a Hamasom predĺžili o deň
Ilustračná snímka – izraelskí vojaci. Foto: Israel Defense Forces/Xinhua News/Profimedia

Dočasné prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas bude zatiaľ pokračovať. Uviedla izraelská armáda krátko predtým, ako mal pokoj zbraní vo štvrtok (30. 11.) ráno skončiť.

Zdôvodnila to snahou sprostredkovateľov pokračovať v procese prepúšťania rukojemníkov z Pásma Gazy. Hamas vyjadril súhlas s predĺžením prímeria o jeden deň. Pokoj zbraní začal platiť pred týždňom v piatok (24. 11.) a pôvodne mal trvať štyri dni. Podarilo sa ho ale predĺžiť o ďalšie dva, a prímerie tak malo vypršať vo štvrtok o 07: 00 miestneho času (06: 00 SEČ).

Takmer do poslednej chvíle nebolo jasné, či sa ho stranám vyjednávajúcim v Katare podarí znovu predĺžiť. Hamas ešte hodinu pred termínom uviedol, že Izrael odmietol jeho ponuku na pokračovanie pokoja zbraní výmenou za prepustenie siedmich izraelských rukojemníkov a odovzdanie tiel troch mŕtvych.

Prepustia ďalších desať rukojemníkov

Nakoniec ale Izrael, ktorý dal predtým najavo, že je pripravený obnoviť vojenské operácie v Gaze, informoval o predĺžení prímeria, a to len pár minút pred 07: 00 miestneho času. Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua potom podľa serveru denníka The Times of Israel uviedol, že dostal zoznam desiatich žien a detí, ktoré majú prepustiť.

Dlhší pokoj zbraní potvrdilo aj katarské ministerstvo zahraničia. Podľa neho by mala platiť doterajšia dohoda, že za každých desať prepustených izraelských rukojemníkov opustí izraelské väznice 30 Palestínčanov.

Agentúra AP poznamenala, že nočné vyjednávanie bolo zložitejšie aj preto, že väčšinu žien a detí už Hamas prepustil. Očakáva sa, že za prepustenie izraelských mužov a vojakov bude požadovať väčšie ústupky Izraela.

Prímerie umožnilo, aby sa do Gazy, kde sú dve tretiny z 2,3 milióna obyvateľov vysídlené, dostalo výrazne väčšie množstvo humanitárnej pomoci. Z Pásma sa pritom mohlo vrátiť 97 rukojemníkov, ktorých palestínski ozbrojenci odvliekli pri útoku na Izrael 7. októbra. V zajatí ich podľa izraelskej armády zostáva 145.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet