Na hlavný obsah

Problémy s parkovaním vo Vysokých Tatrách pokračujú. Autá stoja na tráve aj medzi stromami

Nepomohlo ani bezplatné záchytné parkovisko.

Problémy s parkovaním vo Vysokých Tatrách pokračujú. Autá stoja na tráve aj medzi stromami
Vo Vysokých Tatrách ľudia parkujú na tráve aj medzi stromami. Foto: RTVS

Ani bezplatné záchytné parkovisko nevyriešilo problém s parkovaním vo Vysokých Tatrách. Autá naďalej stoja aj na Ceste Slobody, na tráve či medzi stromami. Zákazy nestačia, preto tam plánujú prísnejšie sankcie, ale chystajú sa aj ďalšie riešenia dopravy.

Aj po osadení zvodidiel na Ceste Slobody autá stále parkujú čo najbližšie k nástupným miestam na túru. „Museli sme obmedziť priamo technický vstup na naše pozemky, čo aj nám znepríjemňuje túto cestu,“ uviedol konateľ Lesov mesta Kežmarok Juraj Kulík.

Problémom s parkovaním vo Vysokých Tatrách sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

„Tak isto na poľskej strane s tým mali obrovské problémy. Zaviedli odťahovanie a problém sa vyriešil,“ hovorí primátor mesta Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

Problém sa však presunul na Slovensko, kde parkujú aj poľskí turisti. Využívajú nečinnosť našich úradov, preto sa na rade národného parku zhodli, že je potrebné posilniť kompetencie samospráv a Správy Tatranského národného parku.

„Aby príslušní zamestnanci mali právo rozhodovať nielen o uložení sankcie, ale aj o odtiahnutí vozidla, ktoré parkuje na nelegálnom pozemku alebo nelegálnym spôsobom,“ priblížil podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Štefan Bieľak.

„Máme obdobné problémy. Parkuje sa na lesných pozemkoch, je tam riziko požiarov. Sme radi, že to samosprávy citlivo vnímajú,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Smiešne pokuty

Na ceste Slobody vidieť autá s blokovacím zariadením. Mestská polícia ich pokutuje, to však podľa správcov územia nestačí. „Dá sa povedať, že sankčné postihy, ktoré umožňujú dávať, sú dosť smiešne. Niektorí to považujú ako za parkovné,“ skonštatoval Kulík.

Návštevníkom pritom slúži záchytné parkovisko i hromadná doprava. Prešovský samosprávny kraj má pripravený koncept integrovanej udržateľnej dopravy vo Vysokých Tatrách. Model záchytného parkoviska by chceli rozšíriť na viacerých miestach v podhorí.

„Hovorí sa o vybudovaní a sprevádzkovaní záchytných parkovísk a o integrovanej doprave, ktorá znamená posilniť verejnú dopravu na úkor individuálnej,“ uviedol Bieľak. Návrh však musia schváliť poslanci regionálnej samosprávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny