Na hlavný obsah

Rusko predávalo ropu nad cenovým stropom, západné sankcie tomu nedokážu zabrániť. Upozorňuje na to Bloomberg

Krajiny Skupiny G7 na situáciu reagujú.

Rusko predávalo ropu nad cenovým stropom, západné sankcie tomu nedokážu zabrániť. Upozorňuje na to Bloomberg
Ilustračný obrázok - Pohľad na Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rusko minulý mesiac vyviezlo takmer všetky svoje dodávky ropy za cenu, ktorá prekračovala cenový strop stanovený skupinou vyspelých krajín G7, napísala vo štvrtok s odvolaním sa na štúdiu Kyjevskej ekonomickej školy (KSE) agentúra Bloomberg. Označuje to za poslednú známku toho, že západné sankcie nedokážu obmedziť prístup Moskvy k financiám pochádzajúcim z predaja ropy.

Spomínaná štúdia KSE ukázala, že vyše 99 percent ropy prepracovanej po mori sa predalo nad stropom 60 dolárov za barel, ktorý vlani stanovila skupina G7. Cena ropy, ktorá sa vyváža z hlavných ruských prístavov, podľa nej v priemere dosiahla cenu 79,40 dolára za barel.

Skupina vyspelých krajín G7 sa vlani dohodla na mechanizme, ako Rusku znemožniť predaj surovín na svetových trhoch, a tak mu skomplikovať financovanie vojnového ťaženia na Ukrajine.

Keďže úplný zákaz nákupu ruskej ropy by poškodil aj západné ekonomiky, dohodli sa krajiny G7 spolu s Austráliou a Európskou úniou, že ruskú ropu možno nakupovať pri splnení stanovených podmienok. Tou hlavnou je, že cena neprekročí 60 dolárov za barel. V prípade prekročenia tohto limitu je zakázané ropu prevážať a poisťovať jej prepravu.

Tieňová flotila tankerov

V prvých mesiacoch tohto roka pomohol strop obmedziť ruské príjmy z ropy, ale jeho účinnosť sa postupne znížila. Rusko sa v posledných mesiacoch viac spolieha na tieňovú flotilu tankerov s nejasnými vlastníkmi a poistením, a svoje príjmy z ropy tak zvyšuje.

Krajiny Skupiny G7 na situáciu reagujú. USA sankcionovali päť tankerov za porušenie cenového stropu a napísali spoločnostiam po celom svete ohľadom približne stovky plavidiel, ktoré mohli toto opatrenie porušiť. Európska únia tiež podniká kroky, ktoré spoločnostiam sťažia predaj tankerov do tieňovej flotily.

Podľa inštitútu KSE bolo v októbri takmer 30 percent všetkej ruskej ropy prepravenej po mori poistených v krajinách G7, EÚ či v inom západnom štáte.

Lodné spoločnosti a poisťovatelia musia dostať od obchodníkov potvrdenie, že náklad spĺňa cenový strop. Neexistuje však žiadny reálny spôsob, ako to kontrolovať, a je známe, že ceny ruskej ropy už niekoľko mesiacov prekračujú stanovený strop, uvádza Bloomberg.

„To znamená, že obchodníci s ropou a makléri pravdepodobne poskytujú poskytovateľom služieb v krajinách G7 a EÚ sfalšované informácie o cenách,“ uvádzajú autori štúdie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet