Na hlavný obsah

Sam Altman sa vráti do čela spoločnosti OpenAI. Tá bude mať nové predstavenstvo

Za jeho návrat lobovali aj významní investori.

Sam Altman sa vráti do čela spoločnosti OpenAI. Tá bude mať nové predstavenstvo
Na snímke Sam Altman. Foto: TASR/AP

Sam Altman sa vráti na pozíciu vedúceho OpenAI. Spoločnosť to v stredu (22. 11.) oznámila na sieti X. Predstavenstvo ho v piatok (17. 11.) prekvapivo odvolalo. Tento krok odôvodnilo spôsobom, akým s ním komunikuje. V pondelok (20. 11.) na uvoľnené miesto dočasne vymenovalo bývalého šéfa platformy Twitch Emmetta Sheara.

Altman prešiel do spoločnosti Microsoft, ktorá podporuje OpenAI. Väčšina zamestnancov OpenAI následne pohrozila odchodom, ak neodstúpi celá správna rada a Altman sa nevráti. Za jeho návrat lobovali aj významní investori. „Dosiahli sme principiálnu dohodu, že Sam Altman sa vráti do OpenAI ako generálny riaditeľ s novou správnou radou,“ uviedla OpenAI na sieti X.

Čiastočná obmena predstavenstva

Spoločnosť súhlasila s čiastočnou obmenou predstavenstva. Agentúry medzitým informovali, že v predstavenstve bude sedieť šéf Salesforde Bret Taylor, ktorý sa okrem iného podieľal na vývoji Google Maps, ako aj bývalý minister financií USA Lawrence Summers. V predstavenstve bude sedieť aj šéf Quory Adam D’Angelo. Ten bol tiež členom predchádzajúceho predstavenstva a podľa agentúry Bloomberg sa podieľal na rokovaniach o Altmanovom návrate.

„Milujem OpenAI. Všetko, čo som v posledných dňoch urobil, slúžilo na to, aby som udržal tento tím a jeho poslanie pohromade. Keď som sa v nedeľu večer rozhodol pripojiť k Microsoftu, bolo jasné, že toto je pre mňa a pre tím najlepšia cesta. S novou správnou radou a podporou šéfa Microsoftu Nadellu sa teším na návrat do OpenAI a budovanie nášho silného partnerstva s Microsoftom,“ napísal v stredu Altman na platforme X.

„Zmeny v predstavenstve spoločnosti OpenAI nás tešia. Veríme, že ide o prvý dôležitý krok k stabilnejšiemu, informovanejšiemu a efektívnejšiemu riadeniu,“ reagoval na rovnakej sociálnej sieti šéf Microsoftu Satya Nadella.

Podľa rôznych mediálnych správ Microsoft zrejme investoval do OpenAI až 13 miliárd dolárov (necelých 11,9 miliardy eur) a má práva na jej technológie. Nadella už v pondelok v niekoľkých rozhovoroch uviedol, že nemá nič proti Altmanovmu návratu do OpenAI, ak sa vyrieši problematické riadenie spoločnosti.

Altman tvárou vzostupu OpenAI

Spoločnosť OpenAI približne pred rokom uviedla na trh svojho chatbota ChatGPT, čím vyvolala široký záujem o generatívnu umelú inteligenciu a konkurenciu technologických firiem v tomto odvetví. Pojem generatívna umelá inteligencia označuje systémy, ktoré dokážu na základe tréningu na obrovskom množstve údajov vytvárať zdanlivo originálne výstupy v podobe textov alebo obrázkov ako reakciu na vstupy od používateľa.

Altman bol tvárou vzostupu OpenAI a mnohí ho považujú za symbol celého odvetvia umelej inteligencie, uviedla BBC. Altman okrem iného svedčil pred americkým Kongresom na vypočutí, ktoré sa zaoberalo príležitosťami a rizikami spojenými s umelou inteligenciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet