Na hlavný obsah

Severná Kórea hlási nesúhlasné prejavy vo voľbách, hoci kandidátov podporilo viac než 99 percent voličov

Svoj hlas odovzdal aj vodca Kim Čong-un.

Severná Kórea hlási nesúhlasné prejavy vo voľbách, hoci kandidátov podporilo viac než 99 percent voličov
Severokórejčania stoja v rade na hlasovanie počas volieb v Pchjongjangu. Foto: ŠTK/AP Photo/Jon Chol Jin

Severná Kórea sa v utorok (28. 11.) zmienila o nesúhlasných hlasoch v nedávnych voľbách. Analytici to odmietli ako pokus o vykreslenie obrazu „normálnej spoločnosti“, a nie ako signál významného posilnenia práv v tomto autoritárskom štáte. Informovala o tom agentúra Reuters.

KĽDR má jednu z najprísnejšie kontrolovaných spoločností na svete, pričom vodca Kim Čong-un je obviňovaný z využívania systému protekcie a represie na udržanie si absolútnej moci.
Štátne médiá v správe o výsledkoch nedeľňajších (26. 11.) volieb poslancov do regionálnych ľudových zhromaždení uviedli, že proti vybraným kandidátom do provinčných a mestských zastupiteľstiev hlasovalo 0,09 percenta, resp. 0,13 percenta.

„Spomedzi voličov, ktorí sa zúčastnili na voľbách, hlasovalo 99,91 percenta za kandidátov na poslancov krajských ľudových zhromaždení. Za kandidátov na poslancov do mestských a okresných ľudových zhromaždení hlasovalo 99,87 percenta voličov,“ uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

Parlament a regionálne zastupiteľstvá slúžia ako „bábkové“ inštitúcie vládnucej Kórejskej strany práce (WPK). Voľby v KĽDR zvyčajne zaznamenávajú volebnú účasť na úrovni vyše 99 percent.

Prvé voľby po zmene volebného zákona

Novembrové voľby sú prvým prípadom od 60. rokov 20. storočia, keď sa Severná Kórea odvolávala na nesúhlasné hlasy v miestnych voľbách. Uviedol to predstaviteľ juhokórejského ministerstva pre zjednotenie, ktorý má na starosti vzťahy s KĽDR.

Regionálne voľby, ktoré sa konajú každé štyri roky, boli zároveň prvými voľbami od augusta, keď KĽDR revidovala svoj volebný zákon. Umožnili tým kandidovať viacerým ľuďom.
„Vykresľovanie demokratickejšej spoločnosti, najmä v porovnaní s Južnou Kóreou a USA, sa zameriava na posilnenie legitimity a autenticity režimu na svetovej scéne,“ uviedol vo svojej správe think-tank Asia Pacific Foundation of Canada.

Kim Čong-un pred hlasovacími urnami

Na fotografii, ktorú zverejnili severokórejské štátne médiá, je vidieť Kim Čong-una, ako odovzdáva hlasovací lístok, stojac pred dvoma hlasovacími urnami. Jedna je zelená pre súhlas a druhá červená pre nesúhlas, uvádza Reuters.

„Diskrétne hlasovanie bude pravdepodobne aj naďalej obmedzené, pretože urny budú nápadne monitorované,“ uvádza sa v danej správe s tým, že proces výberu kandidátov bude bezo zmeny prísne kontrolovaný Pchjongjangom.

Volebná účasť mierne klesla na 99,63 percenta z 99,98 percenta pred štyrmi rokmi, čo podľa analytikov môže naznačovať menšie oslabenie štátnej kontroly v tejto represívnej krajine, kde sa hlasovanie považuje za všeobecne povinné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet