Na hlavný obsah

Košičania vyjadrili solidaritu ľuďom bez domova. Komfort príbytku vymenili na jednu noc za chladnú ulicu

Upozornili tak na nárast chudobných ľudí na Slovensku.

Košičania vyjadrili solidaritu ľuďom bez domova. Komfort príbytku vymenili na jednu noc za chladnú ulicu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Väčšina ľudí bez strechy nad hlavou netrávi zimné noci v útulkoch. Buď nemajú dosť miesta, alebo ich odmietajú samotní núdzni.

Solidaritu im vyjadrili desiatky ľudí. Pohodlie a komfort svojich príbytkov aspoň na jednu noc vymenili za kulisy chladnej noci pod holým nebom.

Na priebeh akcie Noc vonku sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov pozrel redaktor Katarína Zakuťanská:

Upozornili tak na nárast chudobných ľudí na Slovensku. Cieľom akcie Noc vonku je búrať mýty o ľuďoch, ktorí sú bez strechy nad hlavou.

„Mnohí si myslia, že ľudia bez domova sú len ľudia, ktorí sú na ulici zapáchajúci, ktorí pijú, ale opak je pravdou. Vieme, že ekonomická situácia v našej krajine je veľmi ťažká a zo dňa na deň sa naozaj môžete ocitnúť na ulici len tak. Pretože nedokážete zaplatiť nájom, prídete o prácu, zhorší sa vám zdravotný stav, stratíte partnera. Tých dôvodov je strašne veľa,“ povedala vedúca Charitného domu sv. Alžbety Soňa Hlaváčová.

V Košickom kraji je okolo dvetisíc ľudí bez domova a celkovo odhadom päťtisíc, ktorí sú ohrození chudobou.

Jarka Pešáková hovorila o tom, ako jej predaj pouličného časopisu pomohol žiť lepšie. „Zachovať si dôstojné bývanie a mať pekný podnájom, slušne si platiť všetko a viem, čo to je zostať na ulici. Bola som v ťažkej životnej situácií, bola som bez práce, ostala som sama s dcérkou ako vdova. Tie peniaze mi nepostačovali,“ povedala predajkyňa časopisu Nota Bene.

Zapojili sa aj deti

Keďže košická Noc vonku bola mrazivá, zhruba 40 ľudí, vrátane detí, strávilo čas vonku do polnoci.

„Noc vonku bola pri piatich stupňoch pod nulou. Už aj tí najvytrvalejší sa predsa len stiahli dovnútra. Dospelých jednoznačne zaujala možnosť diskutovať a deti najviac zaujal barel, v ktorom bol oheň,“ zhodnotil spoluorganizátor Noc vonku 2023 Juraj Mazák.

Na Slovensku je viac ako 70-tisíc ľudí bez domova a ďalšie tisíce na hranici chudoby alebo sociálneho vylúčenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny