Na hlavný obsah

Bratislava zisťuje, koľko ľudí bez domova žije v hlavnom meste. Do ulíc vyšli desiatky dobrovoľníkov

Hlavné mesto chce sčítanie realizovať každé tri roky.

Bratislava zisťuje, koľko ľudí bez domova žije v hlavnom meste. Do ulíc vyšli desiatky dobrovoľníkov
Nocľaháreň De Paul. Foto: RTVS

V Bratislave sa do ulíc vydali dobrovoľníci aby zistili, koľko ľudí prespáva na uliciach, v útulkoch, nocľahárňach či v nevyhovujúcich a neistých podmienkach. Robili to v rámci druhého celomestského sčítania ľudí bez domova.

Do ulíc vyšlo viac ako 50 dobrovoľníkov – anketárov s dotazníkmi. Ich úlohou bolo zistiť nielen to, koľko ľudí bez domova v Bratislave žije, ale aj aké sú ich problémy a príbehy.

„Podarilo sa mi, bohužiaľ, dostať k tomu, že som sa dostal k závislosti od alkoholu, čo ma donútilo opustiť rodičovský dom. Momentálne sa držím, abstinujem už dlhší čas. Žijeme v tomto útulku, kde sa nám veľmi páči,“ uviedol klient mestského útulku Leo Kováč.

Sčítaniu bezdomovcov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Leo je jeden z 24 šťastlivcov, ktorí získali miesto v prvom mestskom útulku pre ľudí bez domova. Ďalších približne 200 miest ponúkajú podobné zariadenia prevádzkované mimovládnymi organizáciami. Okrem útulkov je v Bratislave aj nízkoprahová nocľaháreň De Paul, ktorá dokáže na noc prichýliť okolo 200 ľudí.

„Tímy sociálnych pracovníkov chodili do odľahlých obydlí a miest a zároveň sa sčítavalo v ubytovniach. A bude sa dosčítavať do konca októbra v denných centrách, ale aj nocľahárňach,“ upresnila vedúca oddelenia dostupného bývania a pomoci ľuďom bez domov Zuzana Kubíková Michalidesová.

Získané dáta vyhodnotí Inštitút pre výskum rodiny

O vyhodnocovanie získaných dát sa opäť postará Inštitút pre výskum rodiny. Jeho pracovníčka Darina Kválová previedla do praxe aj poznatky získané v roku 2016.

„Tým najdôležitejším riešením bezdomovectva, alebo ukončovania bezdomovectva je ponúknuť ľuďom dostupné nájomné bývanie a v tomto prípade teda aj bývanie so sociálnou podporou. Na Slovensku už máme ľudí a rodiny, ktorí sa takýmto spôsobom zabývali,“ povedala Kválová.

Pri poslednom sčítaní pred siedmymi rokmi napočítali v Bratislave 2 070 ľudí bez domova. Mesto sa zaviazalo, že bude ľudí bez domova sčítavať každé tri roky, aby im dokázalo čo najlepšie pomáhať.

„Ja si myslím, že je veľmi dôležité hovoriť o ľuďoch bez domova. Hovoriť o tom, že sú medzi nami a koľko ich je a v akom stave sú a čo najviac potrebujú,“ skonštatoval riaditeľ sociálnych vecí magistrátu Sergej Kára.

Vyhodnocovanie dotazníkov bude trvať približne do januára, potom bude pripravená aj analýza dát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko