Na hlavný obsah

Skupina mladých ľudí vo veľkom platila falošnými bankovkami, šéfoval im 17-ročný chlapec. Falzifikáty sú ešte v obehu

Do obehu dali viacero falošných bankoviek.

Skupina mladých ľudí vo veľkom platila falošnými bankovkami, šéfoval im 17-ročný chlapec. Falzifikáty sú ešte v obehu
Skupine mladíkov hrozia rôzne tresty. Foto: RTVS

Polícia v krátkom čase vypátrala päticu mladých mužov, ktorí v Trenčíne platili falošnými bankovkami. Skupine šéfoval 17-ročný mladík, ktorý chcel dať do obehu 10-tisíc eur.

Falošné 100-eurové bankovky sa objavili v Trenčíne na viacerých miestach. Sťažovali sa taxikári aj majitelia prevádzok v centre mesta. Polícia prijala niekoľko trestných oznámení. „Bol som so zopár taxikármi. Povedali mi, že aj oni vypovedali, že aj u nich sa našli v obehu,“ uviedol taxikár z Trenčína.

„Mladík sa pokúšal kúpiť si elektronické cigarety. Bankovku som prijala – hneď sme zistili, že sa jedná o falzifikát,“ povedala majiteľka trafiky v Trenčíne Dominika Bánesová.

Súdu sa mladíkmi, ktorí platili v Trenčíne falošnými bankovkami sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Polícia po intenzívnom pátraní páchateľov zadržala. „Krajský vyšetrovateľ obvinil z trestného činu falšovanie, pozmeňovanie, neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov až päť mužov z Trenčína vo veku 15-20 rokov,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Katarína Kuzmová.

Vodcom gangu bol 17-ročný mladík. „Zadovážil si 100 kusov falošných bankoviek v nominálnej hodnote 100 eur,“ priblížila Kuzmová.

Najstaršieho stíhajú väzobne

Súd rozhodol, že iba najstaršieho, 20-ročného muža, budú stíhať väzobne. Ďalších na slobode. Hrozia im rôzne tresty. Najprísnejší ich vodcovi, 17-ročnému obvinenému

„V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10-15 rokov. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o mladistvého páchateľa, trestná sadzba sa mu znižuje na polovicu,“ pokračovala Kuzmová.

Polícia varuje ľudí, aby pri platbách bankovky kontrolovali. V obehu sú totiž ešte viaceré falošné. „Štyri kusy týchto bankoviek polícia zaistila od poškodených. U 17-ročného obvineného polícia zaistila 83 kusov bankoviek pričom zvyšok by sa mal nachádzať v obehu,“ informovala hovorkyňa.

Národná banka Slovenska (NBS) eviduje v tomto roku tisíce falzifikátov. „Ku koncu októbra 2023 bolo na Slovensku zadržaných takmer štyritisíc falzifikátov eurových platidiel,“ dodala hovorkyňa NBS Dominika Duchová.

Najviac sa falšujú euromince, konkrétne tie s nominálnou hodnotou dve eurá, pri bankovkách zase 50-eurové bankovky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny