Na hlavný obsah

Minister Šutaj Eštok čelí odvolávaniu. Schôdzu prerušili, rokovanie bude pokračovať v piatok

Opozícii sa nepáčia personálne zmeny v polícii.

Minister Šutaj Eštok čelí odvolávaniu. Schôdzu prerušili, rokovanie bude pokračovať v piatok
Mimoriadnu 4. schôdzu NR SR napokon prerušili. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci vo štvrtok (23. 11.) otvorili mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Opoziční poslanci na nej chcú zbaviť funkcie Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Tvrdia, že minister vnútra nemá predpoklady na to, aby stál na čele rezortu.

Rokovanie bude vo štvrtok pokračovalo aj po 19.00 h, do rozpravy sa prihlásilo 37 poslancov. Schôdzu napokon predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) prerušil, v rozprave k odvolávaniu šéfa rezortu vnútra budú poslanci pokračovať v piatok (24. 11.) od 9.00 h. V pléne NR SR to oznámil podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko.

Pozrite si záznam z otvorenia mimoriadnej schôdze parlamentu k pokusu o odvolanie Matúša Šutaja Eštoka z funkcie:

Z funkcie by mal minister podľa opozície odísť pre čistky vo vedení polície. Hovorí aj o porušení zákona tým, že nekomunikoval s úradom pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo služby.

Opozícia tiež kritizuje opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo.

Šutaj Eštok už viackrát zopakoval, že trvá na zákonnosti svojho postupu. Z funkcie sa odísť nechystá a snahu opozície o jeho odvolanie označil za neopodstatnenú. S návrhom na ministrovo odvolanie nesúhlasí ani vláda.

Minister vnútra, o ktorom nezávislý súd skonštatuje, že porušil zákon a on sa následne tomu súdu vyhráža, nemá na svojom poste čo hľadať, vyjadril sa v úvode schôdze podpredseda parlamentu a šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

„Máme dve nezávislé rozhodnutia súdov, podľa ktorých minister v rozpore so zákonom odstavil funkcionárov policajného zboru, Kišša a Mašina. Minister dobre vedel, že títo dvaja policajti majú status chránených oznamovateľov, čiže na to potrebuje súhlas úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti,“ vyhlásil Šimečka s tým, že minister o súhlas nepožiadal.

Minister má dôveru premiéra

Šéf rezortu vnútra má plnú dôveru premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Predseda vlády to deklaroval v úvode diskusie. Odmieta argumenty opozície.

Deklaroval, že vláda rešpektuje právo poslancov predložiť návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi. Nesúhlasí však s tvrdeniami opozície o opatreniach na hraniciach, s výhradami k personálnym zmenám v polícii ani so slovami o pomste.

„Hovoríte o pomste preto, lebo nesúhlasíte s rozhodnutiami ministra vnútra a považujete ich za rozhodnutia, ktoré nie sú v súlade s právnym poriadkom. To je váš legitímny názor, ja vám ho brať nebudem,“ povedal Fico a poukázal na rozdiel právnych názorov aj na rozhodnutia niektorých súdov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko