Na hlavný obsah

Parlamentný výbor k predstaveniu šéfa polície Ľ. Soláka nebol uznášaniaschopný

O zvolanie požiadali opoziční poslanci.

Parlamentný výbor k predstaveniu šéfa polície Ľ. Soláka nebol uznášaniaschopný
Zľava dočasne poverený šéf polície Ľubomír Solák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Na mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru k predstaveniu dočasne povereného policajného prezidenta Ľubomíra Soláka v stredu (22. 11.) neprišiel dostatok poslancov.

Výbor preto nebol uznášaniaschopný. O zvolanie požiadali opoziční poslanci.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) považuje iniciatívu opozičných poslancov za zbytočnú. „My sme sa mali zísť a diskutovať o poverenom funkcionárovi Policajného zboru, čo som v minulosti Policajného zboru a politiky ešte nezažil,“ komentoval.

Gašpar potvrdil, že medzičasom prišla žiadosť o vypočutie Soláka ako kandidáta na stáleho šéfa polície. Výbor chce zvolať čo najskôr. Jedným z možných termínov vypočutia je štvrtok (23. 11.).

„Všetko súvisí s tým, akým spôsobom sa ešte bude vyvíjať program tejto schôdze,“ načrtol. V súvislosti s avizovaným odvolávaním ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) potvrdil, že za ním stojí.

Podpredseda výboru Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) skonštatoval, že výbor iniciovali preto, aby sa ministerstvo vnútra nevyhlo verejnému vypočutiu na výbore. Obštrukciu zo strany koaličných poslancov považuje za úplne zbytočnú.

„Dnes nám bolo oznámené, že verejné vypočutie bude v najbližších hodinách, čiže dnes sme sa mohli pokojne dohodnúť, že zajtra je verejné vypočutie, a teda by tento výbor aj stratil opodstatnenie,“ poznamenal.

Podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) sa potvrdila arogancia moci zo strany koalície. Namieta, že sa nekonalo už viacero výborov zvolaných opozíciou. „Keby nás informovali ako opozíciu o tom, že vypočutie sa uskutoční zajtra, tak sme si toto mohli ušetriť,“ podotkol.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) poveril Soláka funkciou policajného prezidenta minulý týždeň. Vystriedal povereného šéfa polície Rastislava Polakoviča, ktorý vo funkcii pôsobil od konca októbra, po odvolaní policajného prezidenta Štefana Hamrana. V utorok (21. 11.) minister avizoval, že Soláka navrhne do funkcie šéfa polície aj nastálo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko