Na hlavný obsah

Slovensko nemá drahé úroky, ale nehnuteľnosti. Zdaňovanie bánk by situáciu mohlo zhoršiť, tvrdí analytik

Zdanenie by neprinieslo dostatok peňazí na zámery vlády.

Slovensko nemá drahé úroky, ale nehnuteľnosti. Zdaňovanie bánk by situáciu mohlo zhoršiť, tvrdí analytik
Na snímke analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Foto: RTVS

Zdaňovanie bánk by prinieslo aj zdražovanie hypoték a služieb. Niektoré slovenské banky reagujú na túto možnosť už teraz, a to práve zvyšovaním úrokových sadzieb. Slovensko v súčasnosti podľa analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika nemá drahé úroky. Naopak, problém vidí v cenách nehnuteľností.

Pod rast cien bytov a domov a nájmov sa podpísala vojna na Ukrajine, ale aj pomalá výstavba nájomných bytov, ktoré štát – ako pripomenul analytik – dlhodobo sľubuje. Štát podľa neho vie pomôcť, cestou však nie je bonifikácia hypoték. Konflikt u východných susedov Slovenska zamiešal karty zvýšeným dopytom.

„Keď sa zvýši dopyt, tak rastú ceny nehnuteľností aj ceny nájmov. Tam, kde je viac ľudí s peniazmi, tam vždy rastú ceny. To znamená, že slovenskí občania, ktorí si chcú riešiť vlastné bývanie, sú dnes spolu v dopyte aj s ukrajinskými občanmi a my s tým musíme jednoducho počítať,“ dodal.

Pozrite si celý rozhovor s analytikom OVB Allfinanz Slovensko Mariánom Búlikom. V relácii Aktuálne :24 sa s ním rozprávala moderátorka RTVS Simona Simanová:

Štátna pomoc by mohla prísť práve vo forme výstavby nájomných bytov. Problém teda analytik nevidí v náraste konkurencie v dopyte, ale v nedostatku štrukturálnych riešení.

Mimoriadne zdaňovanie bánk podľa Búlika nie je správnou cestou. Lepším variantom by bolo zdanenie nadziskov finančných domov po vzore niektorých západných krajín. Ak by vláda pristúpila k zdaňovaniu nadziskov bánk, nestačilo by to na financovanie vyplácania 13. dôchodkov v ich plnej výške ani na bonifikáciu hypoték.

„Ak sa pozrieme do minulosti, bankový odvod, ktorý by bol podobný, by priniesol len zhruba 100 miliónov eur. Tak isto aj daň z nadzisku z iných sektorov nesľubuje príliš veľké výnosy. Nemožno očakávať ani lepší výber daní,“ skonštatoval s tým, že štát sľubuje veľa, ale na sľuby nemá dostatok zdrojov financovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika