Na hlavný obsah

Spory v ukrajinskom vedení: Špekuluje sa o výmene najvyššieho vojenského veliteľa

Prezident a veliteľ armády majú zjavne iný pohľad na to, ako sa brániť ruskej agresii.

Spory v ukrajinskom vedení: Špekuluje sa o výmene najvyššieho vojenského veliteľa
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci s ukrajinskou vlajkou. Foto: TASR/AP

Nie najlepšia situácia na vojnovom fronte vedie podľa médií k sporu medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a najvyšším vojenským veliteľom Valerijom Zalužným.

Na jar mali iný pohľad na obranu Bachmutu, teraz jeden tvrdí, že armády na bojisku sú v patovej situácii a žiadny rýchly prielom nie je reálny, Zelenskyj to však popiera. Špekuluje sa o výmene vo vedení armády, ale ešte nedávno sa skloňovali aj prezidentské voľby v marci. 

Sporom v ukrajinskom vedení sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Prezident a veliteľ armády majú zjavne iný pohľad na to, ako sa brániť ruskej agresii. O osobných animozitách sa nehovorí. „Ukrajina ukázala, že jej armáda je schopná klásť odpor. Vedie si zatiaľ oveľa lepšie než veľká časť ďalších zložiek ukrajinského štátu,“ uviedol český politológ z Karlovej univerzity Jan Šír.

Ukrajinci si uvedomujú nedostatky vo fungovaní štátnej správy, korupciu, ktorá nezmizla a aj nespokojnosť, napríklad v podobe veľkého utrpenia, ktorú so sebou boje prinášajú.

„To všetko sa môže pretaviť do spoločenských nálad a Zelenskyj – ako predstaviteľ politického establišmentu – je viac na rane, je viac viditeľný,“ pripúšťa Šír.

Jeden z ukrajinským poslancov Oleksij Hončarenko hovoril, že podľa jeho informácií prezident dokonca nariadil svojej kancelárii zorganizovať v marci prezidentské voľby.

Diskusiu zmietol zo stola

Motiváciou mal byť práve možný pokles preferencií prezidenta. Diskusiu ukončil prezident vyhlásením, že reči o tom, či organizovať alebo neorganizovať voľby sú nezodpovedné. Povedal tiež, že rozdeľujú spoločnosť a sú to cudzie hry, z ktorých by v konečnom dôsledku profitovalo Rusko. Zmietol ich následne zo stola.

„Musíme uznať, že teraz je čas na obranu, čas na boj, od ktorého závisí osud tohto štátu a ľudí,“ uviedol Volodymyr Zelenskyj. Na voľby podľa neho „nie je pravý čas“.

„Na voľbách netrvá ani opozícia. Mohol by tak panovať všeobecný konsenzus, že voľby nemôžu byť v tejto situácii,“ povedal Michal Lebduška z Výskumného centra AMO. Vyhlásil to napríklad bývalý prezident Petro Porošenko, ktorý je lídrom najsilnejšej opozičnej strany na Ukrajine.

Na Ukrajine tento rok nezorganizovali parlamentné voľby. Počas vojny ich zakazuje ústava. Hlasovanie si navyše neželá vyše 80 percent Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál